szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lemondott csütörtökön Oeystein Maeland norvég rendőrfőkapitány, aminek előzménye, hogy egy független bizottság megállapította: a rendőrség részben vagy teljesen megakadályozhatta volna Anders Behring Breivik tavaly nyári ámokfutását.

A norvég sajtó és az ellenzék az utóbbi napokban egyre hangosabban követelte Jens Stoltenberg kormányfő lemondását, mondván, hogy a miniszterelnöké a végső felelősség a hibáknak azért a sorozatáért, amelyet a rendőrség és más szervek elkövettek 2011. július 22-én.

A Reuters tudósítása szerint Maeland már régóta a kormányzó Munkáspárt politikusa, Stoltenberg násznagya volt, és csupán néhány héttel a tragédia előtt lett a norvég rendőrség feje. Csütörtökön közölte az NTB hírügynökséggel: azért mond le, mert Grete Faremo igazságügy-miniszter és más politikusok bizalma megrendült benne.

A szóban forgó független bizottság megállapította: az oslói robbantás megakadályozható lett volna, ha a korábban elfogadott biztonsági intézkedéseket hatékonyabban alkalmazzák, Utoyára pedig hamarabb kiérhetett volna a rendőrség. Az oslói robbantás és a biztonsági szolgálatok előtt már korábbról ismert Breivik letartóztatása között három óra telt el.

Breivik beismerő vallomást tett. A bíróság augusztus 24-én hirdet ítéletet az ügyben.

Anders Behring Breivik tavaly július 22-én Oslo kormányzati központjában hét embert ölt meg egy pokolgéppel, majd az Utoya szigeten lévő ifjúsági táborban 69 fiatalt lőtt agyon. A rendőrség az első riasztás után 70 perccel érkezett ki az utóbbi helyszínre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Huszonnégyen hunytak el lakástűzben a mostani fűtési szezonban

Huszonnégyen hunytak el lakástűzben a mostani fűtési szezonban

Nagy Blanka otthagyta a Momentumot

Nagy Blanka otthagyta a Momentumot

„Hatalmas felkiáltójelet” lát a vasárnapi járványadatokban a víruskutató

„Hatalmas felkiáltójelet” lát a vasárnapi járványadatokban a víruskutató