szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lemondta a Szíriával kapcsolatos ENSZ-nagyköveti csúcsot Oroszország.

Oroszország pénteken visszavonta a Szíriáért Akciócsoport, valamint Irán és Szaúd-Arábia ENSZ-nagyköveti szintű találkozójának összehívására vonatkozó kezdeményezését.

A találkozónak az lett volna a célja, hogy felszólítsák a közel-keleti országban szembenálló feleket az erőszak beszüntetésére. A tanácskozás összehívását Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete csütörtökön javasolta, azt követően, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) véget vetett a szíriai katonai megfigyelő missziónak.

Az orosz ENSZ-misszió közlése szerint a Szíriáért Akciócsoport egyes tagjainak kérésére mondták le a találkozót. A misszió szóvivője szerint az államok egy része az idő rövidsége miatt, mások az előzetes konzultáció szükségességére hivatkozva nem vállalták a részvételt. Új időpontot nem jelöltek ki a találkozó megtartására.

Név nélkül nyilatkozó ENSZ-diplomaták szerint a találkozó azért maradt el, mert azon csak Oroszország, Kína és a nemzetközi szervezet egy vezetője vett volna részt. Ugyanezen források furcsának nevezték az orosz javaslatot. Egyesek szerint Oroszország terve az lehetett, hogy a találkozó megszervezése által a megosztott ENSZ BT megkerülésével tudjon befolyást gyakorolni a helyzetre.

Kína és Oroszország a közelmúltban három ENSZ BT-határozatot is megvétózott, amely szankciókat helyezett kilátásba a szíriai rezsimmel szemben. A két állam arra hivatkozott, hogy a határozatok egyoldalúak voltak, s csak a szíriai kormányt ítélték el, a felkelőket nem.

A Szíriáért Akciócsoport júniusban ült össze Genfben Kína, Oroszország, az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Törökország, az ENSZ és az Európai Unió képviselőinek részvételével. Akkor arról állapodtak, hogy Szíriában teljes jogkörrel bíró nemzeti egységkormányt kell alakítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
367 forintba kerül egy euró

367 forintba kerül egy euró

Budapest a Józsefvárosi Pályaudvar területére költöztetné a Természettudományi Múzeumot

Budapest a Józsefvárosi Pályaudvar területére költöztetné a Természettudományi Múzeumot

Lefújták a palesztin vendégmunkások hétvégi tömeges oltását Izraelben

Lefújták a palesztin vendégmunkások hétvégi tömeges oltását Izraelben