szerző:
MTI / hvg.hu

Elhagyták Damaszkuszt az ENSZ katonai megfigyelői hétfőn, miután négy hónap alatt nem valósult meg az általuk ellenőrizni hivatott tűzszünet. A nemzetközi diplomácia egyelőre képtelen kezelni a helyzetet, a vérontást nem sikerül megfékezni, mindenki mindenkit vádol és kritizál.

"Már június közepén egyértelmű volt, hogy a két tábor nem tartotta magára nézve kötelezőnek a tűzszünetet" - monda Babacar Gaye tábornok, az ENSZ megfigyelő missziójának (UNSMIS) vezetője. A tábornok a szíriai hadsereget és a lázadókat egyaránt azzal vádolta, hogy nem biztosítják a civilek védelmét.

Az ENSZ-megfigyelők távozásával egy időben folytatódtak a harci események több szíriai városban. Hétfőn Damaszkusz egyik peremkerületéből helikopteres támadásokról érkeztek jelentések, Aleppóban pedig harckocsikkal és repülőkkel támadott több városrészt a hadsereg helyi aktivisták közlése szerint. Homsznál, valamint Deraa déli tartományban is összecsapások voltak. A hét végén az ország északi részén, az Azaz városánál vívott harcokban ismét bevetette a légierőt a hadsereg.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának hétfő délutáni közlése szerint aznap több mint ötvenen vesztették életüket a harcokban. Vasárnap mintegy 130-an, szombaton 137-en, pénteken 129-en haltak meg a közel-keleti országban dúló erőszak során a szervezet szerint.

A jordániai külügyminisztérium azt közölte hétfőn, hogy a szíriai hadsereg jordániai területet is tűz alá vett, és több embert megsebesített. Az eset miatt Ammán tiltakozását fejezte ki.

Hátha sikerül valamit

A nemzetközi közösség új Szíria-ügyi különmegbízottja szerint már nem arról van szó, hogy elkerüljék a polgárháborút Szíriában, hanem arról, hogy leállítsák. Ugyanakkor Lahdar Brahimi nem sok esélyt adott annak, hogy képes lesz elősegíteni a véres konfliktus befejeződését. "Lehet, hogy kudarcot vallok, de néha az embernek szerencséje van, és sikerül valamit elérnie" - jelentette ki a France 24 hírtelevízió kérdésére a volt algériai külügyminiszter. Azt mondta továbbá, hogy "Szíriában elkerülhetetlen a változás, a komoly változtatás", de azt nem fogalmazta meg, hogy szükség van-e ehhez Bassár el-Aszad szíriai elnök távozására. A szíriai ellenzék bírálta a közvetítés feladatával pénteken megbízott Brahimit, mert nem követelte világosan az elnök távozását.

Nem sikerül megfékezni a harcokat
©

Hétfőn Francois Hollande francia elnök Brahimivel tárgyalva viszont annak a nézetének adott hangot, hogy "nem lehet politikai megoldás Szíriában Bassár el-Aszad elnök távozása nélkül"

Aszad vasárnap hosszú idő után először jelent meg a nyilvánosság előtt. Az elnök egy damaszkuszi mecsetben több más vezetővel együtt részt vett a böjti hónap végén szokásos ünnepi imán, ahol az imám beszédében kijelentette, hogy Szíria "le fogja győzni az amerikai-nyugati összeesküvést, amelyet a vahabiták és a vallási szélsőségesek támogatnak". Aszadnak ez volt az első nyilvános szereplése azóta, hogy július 19-én egy merénylet végzett négy magas rangú belbiztonsági munkatársával.

A Szíriai Nemzeti Tanács ellenzéki ernyőszervezet egyik tagja szerint a szíriai ellenzék német és amerikai támogatással már hónapok óta készül az Aszad bukása utáni időszakra. Ferhad Ahma elmondta: egy eddig biztonsági okokból titokban tartott projekt keretében azon dolgoznak, hogy lefektessék a politikai átmenet és a megbékélés alapelveit. A projekt olyan témákat ölel fel, mint a szíriai biztonsági apparátus átalakítása, a nemzeti megbékélés programjának kialakítása és egy új alkotmány elfogadása.

Ki támogat kit?

Oroszország csak a régi megállapodásokat teljesíti Szíriában, és nem köt újabb fegyverszállítási megállapodást Damaszkusszal - állította a hét végén Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Egyik helyettese, Gennagyij Gatyilov azt írta a Twitteren, hogy egyre több olyan eset kerül napvilágra, amelyek arról tanúskodnak, hogy harmadik országokon keresztül tömegesen érkeznek nyugati gyártmányú fegyverek a szíriai ellenzékhez. Erre utaló nyilatkozatokat korábban már mások is tettek.

Lavrov a hét végén azt is kijelentette, hogy országa nem támogatja repüléstilalmi övezet létrehozását a szíriai légtérben, mert az szerinte a szíriai szuverenitás megsértését jelentené. A külügyminiszter egy hétfői nyilatkozatában azt közölte, hogy csak az ENSZ Biztonsági Tanácsa engedélyezheti katonai erő alkalmazását Szíria ellen, s leszögezte: nem lehet "bombákkal demokráciát ráerőltetni" a közel-keleti országra.

Franciaország nyomást akar gyakorolni Moszkvára, hogy Oroszország szűkítse a szíriai rendszer pénzügyi forrásait - mondta hétfőn Laurent Fabius francia külügyminiszter, aki szerint a háború havonta egymilliárd euróba kerül Aszad rendszerének. "Kiszámoltuk, hogy csak néhány hónapra elegendő (pénzügyi tartaléka) maradt (Aszadnak), Oroszország és Irán támogatása nélkül. Ezért is kell tárgyalnunk erről, legalábbis Oroszországgal" - jelentette ki a külügyminiszter az RTL rádióban.

Az ENSZ adatai szerint a másfél éve tartó felkelés során eddig 18 ezren vesztették életüket. Legalább 170 ezren elmenekültek az országból, ahol jelenleg közel 2,5 millióan szorulnak segélyre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Szíria: gyors megoldást sürget a francia és a kínai külügyminiszter

Gyors politikai átmenetre van szükség Szíriában, és bármilyen új kormánynak tiszteletben kell tartania a különböző kisebbségek jogait - mondta a francia külügyminiszter csütörtökön Jordániában. Laurent Fabius szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök "lemészárolja saját népét, és minél előbb távozik, annál jobb".

MTI Világ

Az al-Kaidával is lepaktálnának a szíriai felkelők

Ha a Nyugat továbbra sem hajlandó fegyverszállításokkal segíteni a Bassár el-Aszad szíriai elnök elleni lázadást, a felkelők az al-Kaida terrorhálózathoz fordulnak - mondta a fegyveres ellenállás egyik parancsnoka Aleppóban.

Elháríthatja a fenyegető globális recessziót az amerikai jegybank?

Elháríthatja a fenyegető globális recessziót az amerikai jegybank?

Az apa ölte meg élettársát és gyerekét a budai társasházban

Az apa ölte meg élettársát és gyerekét a budai társasházban

Máig nem tudni, Orbán miért nem küldött gyásztáviratot Heller Ágnes halálára

Máig nem tudni, Orbán miért nem küldött gyásztáviratot Heller Ágnes halálára

Bőséges a választék: új processzorokat dob piacra az Intel, itt a Comet Lake

Bőséges a választék: új processzorokat dob piacra az Intel, itt a Comet Lake

A Duna Plazában is bezár egy CBA

A Duna Plazában is bezár egy CBA

Trump nekiment az általa kinevezett jegybankelnöknek

Trump nekiment az általa kinevezett jegybankelnöknek