szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) két tapasztalt orosz kozmonautája hétfőn rendkívül gördülékenyen, kevesebb mint hat óra alatt végzett az "űrsétájára" szabott hosszú feladatsorral.

A Moszkva meletti, koroljovi repülésirányító központ közlése szerint Gennagyij Padalka és Jurij Malencsenko világűrbeli teendőit eredetileg hat és fél órásra tervezték.

Az űrállomás jelenlegi parancsnoka és fedélzeti mérnöke átszerelte az ISS Pirsz modulján lévő darukart a Zarja modulra, a Zvezda modul külsejére öt, a becsapódó meteoritok ellen védő lemezt erősített, és egy különleges indító berendezéssel útjára bocsátotta a Szféra névre keresztelt miniműholdat, amellyel az űrbéli tárgyak esését modellezik majd.

Padalka és Malecsenko emellett leszerelték a Biorisk-MSN kísérletek kinti tartályát, és a terven felül további munkákhoz is hozzáláttak.

Mindehhez azonban kisebb fennakadás után láthattak csak hozzá moszkvai idő szerint hétfőn este. A zsilipkamra egyik szelepének hibája miatt ugyanis - amelyet először el kellett hárítani - szkafanderükben majdnem egy órán át várakoztak, hogy kiléphessenek a világűrbe.

Az űrállomás idei második űrsétája az ISS orosz részlegének történetében már a 37. volt. A tapasztalt Padalka ezzel már a kilencedik, Malencsenko pedig az ötödik fedélzeten kívüli bevetését teljesítette sokéves űrhajós karrierje során.

Az ISS-en jelenleg három orosz, két amerikai és egy japán űrhajós tartózkodik. Jövő héten a legénység japán és egyik amerikai tagja végez majd "űrsétát".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem árulják el, hányszor használta Szijjártó a rendőrség helikopterét

Nem árulják el, hányszor használta Szijjártó a rendőrség helikopterét

Az Egyesült Államokban már 200 ezren haltak meg a járványban

Az Egyesült Államokban már 200 ezren haltak meg a járványban

Hódmezővásárhely megoldotta, hogy még este 11 után is lehessen lagzit tartani

Hódmezővásárhely megoldotta, hogy még este 11 után is lehessen lagzit tartani