szerző:
MTI

A magzatelhajtás teljes tilalmát is beemelnék politikai programjukba az amerikai republikánusok – közölték a párttól kedden. Az abortusszal kapcsolatos álláspontról egy 110 tagú bizottság határozott, és azt a következő hetekben tartandó elnökjelölt-választó kongresszuson fogadják el.

A teljes tilalom értelmében erőszak és vérfertőzés esetén sem engednék a művi terhességmegszakítást az Egyesült Államokban.

A kérdéssel kapcsolatban kínos helyzetbe kerültek a republikánusok egyik képviselőjük nyilatkozata miatt. Todd Akin szenátorjelölt egy vasárnapi interjúban azt mondta, hogy azok a nők, akik "egy tényleges nemi erőszak" áldozatai, szerinte csak ritkán esnek teherbe, mert szervezetük ilyen körülmények között tiltakozik a megfoganás ellen.

Mitt Romney republikánus elnökjelölt általános megütközést keltő kijelentése miatt felszólította Akint, hogy lépjen vissza szenátorjelöltségétől Missouri államban. Reince Priebus republikánus pártelnök azt kérte a politikustól, hogy ne vegyen részt a floridai Tampában tartandó pártkongresszuson.

Akin nem vette magára a kritikát, és kedden megerősítette, hogy indul a november 6-i megméretésen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!