szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Haiti és Kuba irányába tart és akár hurrikánná is erősödhet az Isaac trópusi vihar - közölte pénteken a Miamiban működő amerikai országos hurrikánközpont.

Mint Dennis Feltgen, a központ illetékese elmondta, a vihar erősödik, így a karib-tengeri Hispaniola szigetén található Haitin és a vele szomszédos Dominikai Köztársaságban hurrikánriasztás van érvényben. Dominikán heves esőzésekre is számítanak; a vihar miatt már 3 ezer embert szállítottak el otthonából biztonságos helyre.

A hatóságok tájékoztatása szerint a Dominikai Köztársaságba - Santo Domingóba és Punta Canába -  érkező, illetve onnan induló járatok közül tizenkettőt töröltek. A meteorológiai szolgálat mérése szerint egyelőre óránként 95 kilométeres széllökések kísérik a vihart, hurrikánról majd csak akkor lehet beszélni, ha a szélerősség eléri az óránkénti körülbelül 120 kilométeres sebességet. A hurrikánközpont azzal számol, hogy az Isaac szombatig Kuba északi része, majd a Mexikói-öböl felé veszi az irányt.

A British Petrol (BP) brit olajkonszern közölte, hogy még az Isaac érkezése előtt evakuálják a Thunder Horse olaj- és gázplatformot, és a termelést ideiglenesen leállítják. Úgy tűnik, a trópusi vihar átírja a floridai Tampában tartandó republikánus elnökjelölt-választó kongresszus menetrendjét is. A voksolással foglalkozó munkacsoport pénteken közölte, hogy az Isaac miatt szerda helyett már hétfőn megtartják a jelöltválasztást.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Véres bosszúval fenyegetőznek Iránban az atomtudós elleni merénylet után

Véres bosszúval fenyegetőznek Iránban az atomtudós elleni merénylet után

Magyar természetvédelmi szakemberek segítenek be öt balkáni államban

Magyar természetvédelmi szakemberek segítenek be öt balkáni államban

Hamarabb veszíthetik el leveleiket a fák ősszel a globális felmelegedés miatt

Hamarabb veszíthetik el leveleiket a fák ősszel a globális felmelegedés miatt