szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Almazbek Atambajev kirgiz elnök aláírta a kormány lemondását elfogadó rendeletet. A kabinet azután nyújtotta be lemondását, hogy a kormánykoalíció a héten elvesztette többségét a parlamentben: a rendelet az aláírással lép hatályba – közölte pénteken az elnök sajtószolgálata.

A 120 tagú törvényhozásban 92 fős többséggel rendelkező négypárti koalíció, amelyben a kormánypártok mellett ellenzéki pártok is voltak, felbomlott, miután két tagja kivonult a szövetségből.

A kormánypárti Ata-Meken (Szülőföld) és a Feliksz Kulov oroszbarát exkormányfő vezette ellenzéki Ar-Namisz (Méltóság) párt kedden jelentette be, hogy távoznak a koalícióból, mert nem értenek egyet Omurbek Babanov miniszterelnök politikájával. A két párt egyebek mellett figyelmeztetett az egyik legszegényebb közép-ázsiai volt szovjet köztársaság "gazdasági csődjének" veszélyére.

A koalíció tagja volt még a szociáldemokrata és a Reszpublika (Köztársaság) párt. Omurbek Babanov üzletember, a Reszpublika vezetője 2011 decembere óta irányította a kirgiz kormányt. A kirgiz alkotmány értelmében az új kormánykoalíció megalakulásáig a miniszterek ideiglenesen ellátják tisztségüket.

Kirgizisztán az egyetlen olyan ország, ahol egyaránt működnek orosz és amerikai katonai támaszpontok. Két véres forradalmat (2005 és 2010), valamint több véres etnikai zavargást (2010-ben 470 halott) éltek át a lakói.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!