szerző:
MTI

Barack Obama amerikai elnök szövetségi szintű szükségállapotot rendelt el helyi idő szerint hétfőn Louisiana államban, az Isaac trópusi vihar jelentette fenyegetés miatt.

Az intézkedés lehetővé teszi, hogy a louisianai helyi hatóságok igénybe vegyék a szövetségi állam pénzügyi segítségét a természeti csapás elleni védekezésben.

Barack Obama katasztrófavédelmi előkészületekről konzultált telefonon az Isaac által fenyegetett három állam, Louisiana, Alabama és Mississippi kormányzójával, valamint New Orleans polgármesterével – közölte a Fehér Ház. A louisianai, alabamai és mississippi vezetés állami szinten már korábban kihirdette a rendkívüli állapotot. Obama hétfőn arra utasította a szükségállapotok kezeléséért felelős kormányhivatalt (FEMA) és az országos hurrikánközpontot, hogy segítsék a fenyegetett államok katasztrófavédelmi erőfeszítéseit.

Az Isaac, amely az előrejelzés szerint akár 2-es kategóriájú hurrikánná is erősödhet, várhatóan szerdán, vagyis pontosan hét évvel a Katrina hurrikán után érheti el az amerikai szárazföldet, valahol Florida és Louisiana között. A szél sebessége meghaladhatja az óránkénti 160 kilométert. A Katrina 2005. augusztus 29-én söpört végig New Orleans városán, több mint 1800 ember halálát és több milliárd dollár kárt okozva.

A közelgő vihar miatt hétfőn több ezer – egyes források szerint több tízezer – embert érintő, kötelező kitelepítést rendeltek el a louisianai New Orleans és az alabamai Mobile több, alacsony fekvésű elővárosában. Mivel a hurrikánközpont előrejelzése szerint az Isaac több mint 3 méteres hullámokat kelthet, a vihar vonulási irányának egyértelművé válása után a hatóságok újabb települések evakuálását is elrendelhetik. Az Isaac középpontja helyi idő szerint késő délután mintegy 400 kilométerre volt a Mississippi torkolatától, a Mexikói-öbölben.

New Orleans és Mobile kikötőjét lezárták a hajóforgalom elől, és mintegy 1300 repülőjáratot töröltek. Louisianában a nemzeti gárda mintegy 1500 tagja áll készenlétben, hogy részt vegyen a katasztrófa-elhárításban. New Orleans körül azoknak a településeknek a lakosait menekítik ki, amelyek kívül esnek azon a megerősített védőgát-rendszeren, amelyet 11 milliárd dollárból építettek ki a Katrina hurrikán pusztítása után. A katasztrófavédelem által hét évvel ezelőtt elkövetett mulasztások és a humanitárius segítség késlekedése erősen megtépázta George W. Bush akkori elnök és vele együtt a republikánus kormányzat tekintélyét.

A republikánusok, akik a floridai Tampában tartják elnökjelölt-állító országos konvenciójukat, a térségben tomboló vihar miatt a hétfői megnyitó után azonnal keddre napolták el a tanácskozás folytatását. Joe Biden demokrata párti alelnök hétfőn bejelentette, hogy a vihar miatt elhalasztja floridai kampányútját.

Az Isaac veszélyezteti a Mexikói-öböl partvidékének olajfinomítóit – ezek adják az amerikai kapacitás 40 százalékát –, valamint a térségbeli kőolaj- és földgáz-kitermelést is. Az Egyesült Államokban kitermelt olaj 23 százaléka, a gáz 7 százaléka innen származik. A termelést több üzemben felfüggesztették. 2008-ban a Gustav, majd az Ike hurrikánok komoly pusztítást végeztek a régió olajipari létesítményeiben és az olajvezetékekben.

A térség lakosai elkezdték az alapvető élelmiszerek és az üzemanyag felhalmozását, emiatt több töltőállomásról üzemanyaghiányt jelentettek. Haitin és a Dominikai Köztársaságban 20-ra emelkedett az Isaac halálos áldozatainak száma. A két karibi államban mintegy 30 ezer embert telepítettek ki a vihar miatt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ismét rakétát tesztelt Kim Dzsong Un

Ismét rakétát tesztelt Kim Dzsong Un

Tarlós: Nem mondhatom, hogy nem lesz dugódíj

Tarlós: Nem mondhatom, hogy nem lesz dugódíj

Friss mandátumbecslés az Európai Parlamenttől: A Momentum bejutna, az LMP nem

Friss mandátumbecslés az Európai Parlamenttől: A Momentum bejutna, az LMP nem

Börtöncégeket telepítenének a leszakadó településekre

Börtöncégeket telepítenének a leszakadó településekre

Emma Thompson tüzelte a tüntető környezetvédőket Londonban

Emma Thompson tüzelte a tüntető környezetvédőket Londonban

Gigantikus művészeti installációba burkolták a Bécsi Városházát

Gigantikus művészeti installációba burkolták a Bécsi Városházát