szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Panaszt tettek a norvég rendőrség ellen az Anders Behring Breivik által meggyilkolt 77 áldozat egyikének hozzátartozói, amiért lassan reagált az Utoya-szigeti mészárlásra – közölte szerdán a rendőrség felügyeleti szerve.

"Panaszt kaptunk az egyik áldozat családjától. A családtagok kifogásolják a módot, ahogyan a rendőrség eleget tett a feladatának Utoya szigetén 2011. július 22-én – közölte Paal Henrich Berle, a Spesialenhet for politisaker (Különleges Rendőri Egység) munkatársa. A feljelentő tudni szeretné, hogy a rendőrség érkezhetett volna-e korábban a mészárlás helyszínére, és így megmenthetett volna-e emberéleteket.

2011. július 22-én Breivik 69 embert, többségükben kamaszkorúakat ölt meg, amikor egy és negyed órán lövöldözött a munkáspárt utoyai ifjúsági táborában. Ezt megelőzően pokolgépet helyezett el a kormány oslói székháza közelében.

Egy független bizottság jelentése szerint Breiviket ezen a napon meg lehetett volna állítani, amivel emberéleteket lehetett volna megmenteni. A biztonsági erők számos működési zavarára rámutató jelentés miatt néhány nappal később lemondott a rendőrfőnök.

A "rendőrség rendőrsége" a panasz nyomán még nem döntött az esetleges vizsgálat megindításáról – közölte Paal Henrich Berle. Jens Stoltenberg miniszterelnök, akit szintén bíráltak amiatt, hogy az ország nem volt felkészülve a támadásokra, kedden a parlamentben kért bocsánatot a hatóságok által elkövetett tévedésekért.

A 33 éves Breiviket múlt pénteken a kiszabható legsúlyosabb büntetésre, 21 évi börtönre ítélték, a büntetés korlátozás nélkül meghosszabbítható, ha az elítéltet továbbra is veszélyesnek nyilvánítják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Folytatja a nyomozást a rendőrség a Feneketlen tavi ingatlanmutyi miatt, Lázár Jánost is meghallgatták

Folytatja a nyomozást a rendőrség a Feneketlen tavi ingatlanmutyi miatt, Lázár Jánost is meghallgatták

Német kutatók elérték, hogy újra járni tudjanak a bénult egerek

Német kutatók elérték, hogy újra járni tudjanak a bénult egerek

Elégetnék a termékeiket a brit kereskedők, ha azt visszaküldik nekik az EU-ból

Elégetnék a termékeiket a brit kereskedők, ha azt visszaküldik nekik az EU-ból