szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A legészakibb római erődöt találhatták meg Skóciában Angus tanácsi kerületben.

A régészek a Stracathro kórház melletti terület geofizikai vizsgálatát végezték el, amely a feltételezések szerint a rómaiak által épített első védrendszer, az erődök és megfigyelőtornyok láncolatából álló Gask Ridge része lehetett – közölte a BBC.

A védrendszert Kr.u. 70 táján fejezték be, vagyis ötven évvel korábban, mint Hadrianus falát és 70 évvel Antoninus falát megelőzve. A szakértők feltételezése szerint megelőzhette a limes Germanicust is, vagyis ez lehetett a legkorábbi római szárazföldi védelmi rendszer.

David Woolliscroft ásatásvezető régész közlése szerint a kutatások során megvizsgálják az erődöt, ahogy a  mellette lévő katonai tábort is. Egy korai keresztény templom maradványait is megpróbálják felkutatni, amelyet a római kor után emeltek, majd a XVIII. században egy másik építményt húztak fel a helyén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alkatrészek árusításába kezd az IKEA

Alkatrészek árusításába kezd az IKEA

Keményebben kellene fellépni Moszkva ellen a lengyel elnök szerint

Keményebben kellene fellépni Moszkva ellen a lengyel elnök szerint

Szakértők szerint hamarosan bekövetkezik az első halálos kibertámadás

Szakértők szerint hamarosan bekövetkezik az első halálos kibertámadás