szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Franciaország emberi jogokért felelős nagykövete az orosz külügyminisztériumban, valamint ügyvédekkel tárgyalt kedden Moszkvában, de a Pussy Riot punkegyüttes elítélt tagjait nem látogathatta meg börtönükben.

Francois Zimeray kimondottan a Pussy Riot-ügy miatt érkezett az orosz fővárosba, amint azt a francia külügyminisztérium hétfőn előre jelezte. Mark Fejgin, a punkegyüttes tagjainak egyik ügyvédje elmondta, hogy bár a francia emberi jogi nagykövet diplomáciai csatornákon korábban személyes találkozót kért a nem jogerősen elítélt fiatal nőkkel, nem kapott választ, ami egyenértékű az elutasítással.  

Az orosz ügyvédekkel folytatott megbeszélésen Zimeray úgy nyilatkozott, hogy a punkegyüttes tagjai hasonló cselekedetet jelképes büntetéssel megúsztak volna Franciaországban. Megígérte, hogy szoros figyelemmel követi az elítélt nők sorsát, támogatja őket és védelmüket. Ugyanezt teszik a nemzetközi emberi jogi szervezetek is - mondta.  

A francia nagykövetet fogadta Konsztantyin Dolgov, az orosz külügyminisztérium emberi jogi megbízottja. A tárca közlése szerint Zimeray kifejtette, mennyire eltúlzottnak tartja a Pussy Riot-tagok büntetését, és felhívta a figyelmet az ügy európai, így franciaországi visszhangjára is. 

A külügyminisztérium honlapján elhelyezett tájékoztatás szerint Dolgov kimerítő magyarázatot adott az üggyel kapcsolatban, és úgy vélte, hogy annak semmi köze sincs azokhoz az Oroszországot ért vádakhoz, amelyek szerint Moszkva megsértené a szólás és a művészeti önkifejezés szabadságát. Oroszország felszólította a külföldi partnereket, hogy "kerüljék (a Pussy Riot-ügy) átpolitizált értékelését és a +mentorkodást+, amelyet nem tudnak másként értékelni, mint a belügyekbe való beavatkozásként" - olvasható a tájékoztatásban.  

Marija Aljohina, Nagyezsda Tolokonnyikova és Jekatyerina Szamucevics februárban a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban színes maszkot és feltűnő öltözéket viselve zenés "imában" kérte a Szűzanyát, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, aki azóta harmadszor is elfoglalta az orosz államfői széket. 

A három fiatal nőt több hónapig tartó eljárást követően, augusztusban két-két év, javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélte egy moszkvai kerületi bíróság "vallási gyűlölet által motivált garázdaság" címén. A punkegyüttes tagjai - ketten kisgyermekes anyák - fellebbeztek az ítélet ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!