szerző:
MTI

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa nyilatkozatban ítélte el kedden, hogy a Magyarországról kiadott Ramil Safarov kegyelmet kapott Azerbajdzsánban – jelentette a regnum.ru orosz internetes hírportál. Megdöbbenésének adott hangot kedden Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is az azeri kegyelem miatt.

"A rasszista bűncselekmények nem maradhatnak büntetlenül. Az etnikai és faji alapú erőszak különösen veszélyes formája a bűnözésnek, amely a konkrét áldozatokon és hozzátartozóikon kívül pusztító hatással van a társadalomra is, aláássa annak alapjait. A hatóságok kötelesek szigorú megelőző szankciókat alkalmazni az ilyen bűncselekményeket elkövetőkkel szemben" - hangsúlyozta nyilatkozatában a lett Niels Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

A biztos szerint "rendkívül sajnálatos, hogy egy etnikai vagy nemzetiségi alapon bűnt elkövető embernek megkegyelmeznek, mégpedig ily módon. Az ilyen emberek felmagasztalása és kitüntetése kihívás minden elfogadott normával, az emberi jogok védelmének szabályaival és a törvények felsőbbségével szemben. Az ilyen bűnök dicsőítése és igazolása azt üzeni, hogy az áldozattal azonos etnikai csoporthoz tartozók és más sebezhető csoportok tagjai jogos célpontjai a támadásnak. Ez rendkívül veszélyes üzenet" - hangsúlyozta az ET emberi jogi biztosa.

"Rendkívüli módon aggaszt, hogy a jelek szerint Aliyev elnök politikai okból részesítette kegyelemben Safarovot" - írta közleményében az EP elnöke, aki egyúttal Örményországot és Azerbajdzsánt is felszólította arra, hogy tartózkodjanak a helyzetet tovább súlyosbító lépésektől és nyilatkozatoktól.

Schulz közleményében kitért arra, hogy Safarovot nemzetközi egyezmény alapján, Baku kérésére szállították Azerbajdzsánba.

"Az elítéltek átszállításáról szóló egyezménnyel nem lenne szabad politikai célból visszaélni" - állapítja meg közleményében Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista elnöke.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Stephen Hawking utolsó üzenete: "Nincs Isten"

Stephen Hawking utolsó üzenete: "Nincs Isten"

Van ádámcsutkám, de jó nő vagyok

Van ádámcsutkám, de jó nő vagyok

Megállapodást írt alá a kerékpárosklub és Tarlós

Megállapodást írt alá a kerékpárosklub és Tarlós

Kijavították a hibát, amely padlóra küldte a Playstationöket

Kijavították a hibát, amely padlóra küldte a Playstationöket

Nem Photoshop, ami ezzel az autóval történt egy autópályán

Nem Photoshop, ami ezzel az autóval történt egy autópályán

Egyre csak romlik a levegő minősége

Egyre csak romlik a levegő minősége