Tetszett a cikk?

Támogatásukról biztosították a melegházasságokat, az abortuszt és a gazdagok adójának növelését, ejtették viszont a Jeruzsálemre, mint Izrael fővárosára való hivatkozást az amerikai demokraták, akik elfogadták pártjuk választási platformját a kedden megkezdett elnökjelölő konvención.

A Moving America Forward (Amerika Előremozdítása) nevű platform élesen elüt a republikánusok hasonló dokumentumától, amelyet múlt héten haygtak jóvá. A demokraták támogatják a melegházasságok egyenjogúsítását és vissza kívánják vonni a házasság védelméről 1996-ban elfogadott jogszabályt, amely csak egy férfi és egy nő házasságát ismeri el törvényesnek.

A dokumentum szerint az amerikai kormánypárt támogatja az egyházaknak azt a szabadságát, hogy kormányzati beavatkozás nélkül döntsék el, miként kezeljék a házasságot.

A platform értelmében a nőknek joguk van a "biztonságos és legális" abortuszhoz, függetlenül attól, hogy azt képesek-e megfizetni. A demokraták elleneznek minden olyan törekvést, amely alá kívánja ásni ezt a jogot. Szerintük az abortusz olyan, hangsúlyozottan személyes ügy, amelynek a nő, valamint annak családja, orvosa és papja között kell eldőlnie, és amelybe politikus nem avatkozhat be.

A demokraták ellenzik az idősek egészségügyi ellátását biztosító kormányzati Medicare programnak a republikánusok által szorgalmazott átalakítását. Meg kívánják óvni a nyugalomba vonult amerikaiak garantált jövedelmét attól, hogy az a privatizáció miatt ki legyen szolgáltatva a tőzsde szeszélyeinek. Rámutattak, hogy a programot évente csaknem 50 millióan veszik igénybe.

A platform támogatja az Obama-elnökség legfontosabb vívmányának tekintett egészségügyi törvényt, amely szerzői szerint csökkenti az ellátás költségeit.

A dokumentum szerint meg kell őrizni az évi 250 ezer dollárnál kisebb jövedelemmel rendelkező családok adókedvezményeit. A demokraták azt állítják, hogy egy "tipikus család" 3 ezer dollárt takarított meg Obama elnökségének négy éve alatt. Obama pártja ugyanakkor azt kéri a leggazdagabbaktól és a nagyvállalatoktól, hogy "igazságosan" vegyék ki részüket a közteherviselésből.
A demokraták karcsúbb, ésszerűbb és fogyasztóbarát kormányzatot ígérnek.

A platform egyebek mellett az ígéri, hogy a szövetségi kormány 2015-re 100 ezer csökkent munkaképességű embert fog alkalmazni. A párt sürgeti a bevándorlási rendszer reformját is.
A demokraták programja támogatja, hogy gazdasági nehézségek miatt csökkentsék a katonai kiadásokat, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a párt elkötelezett az amerikai globális vezető szerepet és nemzetbiztonságot szavatoló erős haderő fenntartása mellett. A platform megerősíti azt az elnök által a szövetségesekkel is elfogadtatott menetrendet, amely szerint 2014-ben be kell fejezni az afganisztáni csapatkivonást, valamint azt is, hogy az Egyesült Államok nem kíván állandó bázisokat fenntartani a közép-ázsiai országban.

A demokraták törölték a választási programjukról azt a négy évvel ezelőtt még egyhangúlag elfogadott kitételt, amelynek értelmében Izrael fővárosa Jeruzsálem. Melanie Roussel, a párt szóvivője szerint ugyanakkor az Obama-kormányzat továbbra is ugyanazt az irányvonalat követi, mint az 1967-es izraeli-arab háború óta minden amerikai kormány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
És akkor hitelmoratórium lett a több vírusteszt helyett

És akkor hitelmoratórium lett a több vírusteszt helyett

Cáfolják az SZFE hallgatói a rektori konferencia állításait

Cáfolják az SZFE hallgatói a rektori konferencia állításait

Pintér Béláék új előadása ellentmondásos fogadtatásra számíthat

Pintér Béláék új előadása ellentmondásos fogadtatásra számíthat