szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár pénteken Bakuban elítélte, hogy elnöki kegyelemmel szabadlábra került Ramil Safarov, aki 2004-ben Budapesten baltával megölte örmény katonatársát.

"A 2004-es tett bűncselekmény, amelyet nem szabad dicsőíteni; ha megtörténik, az rombolja a bizalmat, és nem járul hozzá a békefolyamathoz" - mondta bakui látogatásán, az Ilham Aliyev azerbajdzsán államfővel folytatott megbeszélés után Rasmussen.

Safarovot, aki örmény katonatársával együtt a NATO békepartnerségi programjához tartozó nyelvtanfolyamon vett részt, a Fővárosi Bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, s az ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla jóváhagyta. Magyarország augusztus 31-én átadta Azerbajdzsánnak, ahol még aznap elnöki kegyelemmel szabadult. Az átadás és a szabadulás nagy felháborodást váltott ki Örményországban, amelynek megoldatlan konfliktusa van Karabah miatt Azerbajdzsánnal.

Ezzel kapcsolatban a NATO főtitkára figyelmeztetett arra, hogy a hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó, Örményország által elfoglalt terület miatti vitának "nincs katonai megoldása. Előrelépni csak párbeszéd, kompromisszumok és együttműködés útján lehet". Az azerbajdzsán elnök az Anders Fogh Rasmussennel folytatott megbeszélés után kijelentette, hogy a Ramil Safarovnak adott kegyelem összhangban van az azerbajdzsán alkotmánnyal.

"Ramil Safarov kiadatása európai konvenciónak megfelelően történt, kegyelemben részesítése pedig megfelel Azerbajdzsán alkotmányának. Politikai értelemben minden világos. Azok, akik arról beszélnek, hogy Azerbajdzsán európai konvenciót szegett meg, vagy nem látják a valóságot, vagy félre akarják vezetni a közvéleményt" - fogalmazott.

Ilham Aliyev figyelmeztette Örményországot, hogy ne használja fel az ügyet a Karabahhal kapcsolatos tárgyalások hátráltatására, s kijelentette: országa a konfliktus békés rendezését akarja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyszeri segélyt igényelt az államtól egy nyugdíjas, 50 forintot kapott

Egyszeri segélyt igényelt az államtól egy nyugdíjas, 50 forintot kapott

Az Exxon is leépít a BP és a Shell után, 14 ezer embert küldenek el

Az Exxon is leépít a BP és a Shell után, 14 ezer embert küldenek el

Átadták a világ első, kifejezetten a koronavírus miatt épülő vakcinaelosztó központját

Átadták a világ első, kifejezetten a koronavírus miatt épülő vakcinaelosztó központját