szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint kétszázezer ember tüntetett kedden a jemeni fővárosban, akik azt követelték, hogy függesszék fel Ali Abdalláh Száleh volt elnök mentelmi jogát, és büntessék meg a politikai átmenet akadályozása miatt - közölték a szervezők. Az egyik szervező szerint a tömeg öt kilométer hosszan nyúlt el Szanaa egyik fő közlekedési útján.

Száleh 32 évig volt hatalmon az arab országban. Az "arab tavasz" hatására Jemenben is kormányellenes tüntetések sorozata kezdődött tavaly. Ezek nyomása alatt az elnök novemberben aláírta a megállapodást hatalma átadásáról, de ebben a megállapodásba belevették, hogy ő és a hozzá közel állók büntetlenséget élveznek. Hivatalosan csak idén februárban távozott a hatalomból.

Azzal vádolják azonban, hogy továbbra is politikai törekvései vannak, ádáz ellenfelei közül pedig egyesek azt állítják, hogy megpróbál instabilitást előidézni az országban.

Száleh mentelmi jogának megszüntetését már korábban is követelték tüntetéseken, de a volt elnök februári távozása óta a keddi volt a legnépesebb demonstráció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!