szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Irinej szerbiai ortodox pátriárka szerint a kereszténység "veszélyben van" Szarajevóban, mert a boszniai fővárosban a szerbek lakosságaránya jelentősen csökkent. Az egyházfő erről abban a nyilatkozatában beszélt, amelyet a boszniai szerb közszolgálati televíziónak adott. Irinej a Szent Egyed katolikus közösség szarajevói találkozóján vett részt az előző napokban.

"A szerbek valamikor a város legnépesebb közösségét alkották, de már alig élnek itt közülük. A legtragikusabb, hogy aki esetleg vissza akarna térni, annak sincs lehetősége" - jelentette ki. "Európának orvosolnia kellene ezt a nagy igazságtalanságot" – tette hozzá.

A pátriárka vasárnap misét mondott a város legjelentősebb ortodox templomában, és beszédében békefelhívást intézett a Balkán népeihez. A Szent Egyed közösség találkozóján muzulmán, ortodox, katolikus és zsidó vallási vezetők vettek részt, akik közös békefelhívást tettek közzé.

Az 1992-95 közötti boszniai háború előtt is a muzulmánok voltak a legtöbben Szarajevóban, a szerbek csak a második legnépesebb közösséget alkották: az 1991-es népszámlálás adatai szerint az 527 ezer lakosból 259 ezer volt muzulmán, és 157 ezer szerb. A szerbek legnagyobb része már a háború előtt közvetlenül, illetve az alatt elköltözött, és a mai boszniai Szerb Köztársaság területén él. A boszniai főváros, Szarajevó ma az ország muzulmán-horvát entitásához tartozik, és a muzulmánok számaránya a városban becslések szerint 80-90 százalékos.

Irinej nyilatkozatával kapcsolatban az AFP megkérdezte Alija Behment, Szarajevó polgármesterét, és ő "istenkáromlónak" minősítette a pátriárka szavait, hozzátéve, hogy nem akar vitatkozni a véleményével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ipari kémet fogtak Elon Musk cégénél

Ipari kémet fogtak Elon Musk cégénél

Vírusölő maszkot gyárt egy francia vállalkozás

Vírusölő maszkot gyárt egy francia vállalkozás

Több mint három évre bezár a párizsi Pompidou Központ

Több mint három évre bezár a párizsi Pompidou Központ