szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok líbiai nagykövete is életét vesztette a kelet-líbiai Bengáziban lévő amerikai konzulátus elleni kedd esti támadásban - közölte a francia hírügynökséggel a líbiai belügyminiszter-helyettes. Amerika az eset nyomán fokozta külföldi képviseleteinek védelmét.

Christopher Stevens misszióvezető mellett a bengázi konzulátus három másik amerikai munkatársa halt meg, miután szélsőséges iszlamista fegyveresek rakétatámadást hajtottak végre a képviselet ellen - mondta Vanisz es-Saref miniszterhelyettes. Stevens halálát Musztafa Abu Sagúr líbiai miniszterelnök-helyettes is megerősítette. Az al-Dzsazíra katari arab hírtelevízió értesülése szerint a nagykövet füstmérgezésben halt meg.

Mohamed Magarif, az Általános Nemzeti Kongresszus (parlament) elnöke, ideiglenes államfő bocsánatot kért a történtekért az Egyesült Államoktól. A líbiai parlamenti képviselők egy közös nyilatkozatban élesen elítélték a támadást. "Ez gyáva bűncselekmény volt" - hangsúlyozták, hozzátéve, hogy az elkövetőknek bíróság előtt kell felelniük tettükért.

Barack Obama elnök az eset után utasította hivatalát, hogy az egész világon fokozzák a külföldi képviseleteken dolgozók biztonságát.

Az amerikai külügyminisztérium az incidenst követően csak egy halálos áldozatról számolt be. Hillary Clinton külügyminiszter közölte, hogy a bengázi halott a külügyminisztérium munkatársa volt. Az amerikai külügyminiszter nyilatkozatában hangsúlyozta: elítéli a támadást, és felszólította Mohamed Magarif líbiai államfőt, hogy tegyen meg mindent a Líbiában tartózkodó amerikaiak védelmére. 

Először az al-Arabíja arab hírtelevízió számolt be arról, hogy iszlám fegyveresek páncélöklökkel lőtték a bengázi épületet, és megpróbálták felgyújtani azt. Az iszlám szélsőségesek és a konzulátust védő biztonságiak között tűzharc tört ki. Az al-Arabíja szerint a támadást tiltakozásnak szánták egy Egyesült Államokban készült, iszlámellenes film miatt. Az Innocence of Muslims (A muzulmánok ártatlansága) címet viselő filmben állítólag Mohamed prófétát gyalázzák. 

A The Wall Street Journal című amerikai lap szerint a filmet egy 54 éves izraeli-amerikai, Sam Bacile rendezte, s abban azt állította, hogy az "iszlám rák" és a gyűlölet vallása. Bacile nemcsak rendezője, hanem írója és producere az ötmillió dollárból, 60 színész és 45 fős stáb közreműködésével készült filmnek, amelyről hangoztatta: nem vallási, hanem politikai mű. 

A támadást egyes jelentések összefüggésbe hozták az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulójával, illetve a hírhedt Terry Jones floridai fundamentalista tiszteletes két évvel ezelőtt, az évfordulón kezdeményezett koránégető akciójával. A tiszteletes akkor a nemzetközi és amerikai tiltakozás nyomán elállt tervétől, 2011 márciusában azonban mégis "pert ült" a muzulmánok szent könyve felett, és annak egy példányát elégette.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília a járvány legunalmasabb monológját tartotta az ország lezárásának napján

Müller Cecília a járvány legunalmasabb monológját tartotta az ország lezárásának napján

Külföldön terjeszkedne a Szerencsejáték Zrt.

Külföldön terjeszkedne a Szerencsejáték Zrt.

“Először el kell fogadnunk az új szabályokat, aztán meglátjuk, hogy mit cselekszik Orbán Viktor”

“Először el kell fogadnunk az új szabályokat, aztán meglátjuk, hogy mit cselekszik Orbán Viktor”