szerző:
MTI

Sürgős segítséget kért Jordánia az Európai Uniótól, hogy meg tudjon birkózni a szíriai menekültek tömegeivel - közölte pénteken az Európai Bizottság.

Ammán sátrakat, takarókat, hordozható fűtő berendezéseket, matracokat, víztartályokat, mobil WC-ket, tisztálkodási felszerelést és anyagi segítséget kért az Európai Bizottság Polgári Védelmi Mechanizmusától, amely a 27 uniós tagállam mellett Liechtenstein, Norvégia, Horvátország, Izland és Macedónia felajánlásait gyűjti össze, majd a segítséget humanitárius segélyszervezetek és a civil szféra segítségével oda juttatja, ahol arra szükség van.

Szíriából az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint eddig 87 ezren menekültek át Jordániába. Az ammáni hatóságok állítása szerint viszont a közel-keleti ország területén több mint 200 ezer szíriai menekült él már.

"Minél több menekült érkezik Jordániába, annál nehezebb őket elhelyezni, ivóvizet és egészségügyi ellátást biztosítani nekik és oktatást a gyerekeknek a menekülttáborokban" - mondta Krisztalina Georgieva, a humanitárius segélyezést felügyelő uniós biztos.

A regisztrált menekültek legtöbbje Jordánia déli, legszegényebb részén lelt menedéket. Az ammáni hatóságok meglehetősen jól kezelik a helyzetet, és eddig képesek voltak megbirkózni a menekültáradattal.

Az Európai Unió a múlt héten jelentette be, hogy 50 millió euróval összesen 119 millió euróra növeli a Szíriából elmenekülőknek és a Szíriában földönfutóvá váltaknak nyújtott segítséget.

Szíriából az ENSZ adatai szerint már körülbelül negyedmillió ember menekült Törökországba, Jordániába és Irakba.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fegyelmi eljárás indulhat Márki-Zay Péter ellen

Fegyelmi eljárás indulhat Márki-Zay Péter ellen

Bambival büntetik az elítélt orvvadászt

Bambival büntetik az elítélt orvvadászt

Homokszem került a propagandagépezetbe: az egyik Mészáros-lap megírta a tüntetők követeléseit

Homokszem került a propagandagépezetbe: az egyik Mészáros-lap megírta a tüntetők követeléseit

Mindenki nyugodjon meg: van elég gáz télire

Mindenki nyugodjon meg: van elég gáz télire

Megmenekült az olasz kormány

Megmenekült az olasz kormány

Seres: Occupy MTVA, avagy Kossuth tér visszatér

Seres: Occupy MTVA, avagy Kossuth tér visszatér