szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A választások elé néző Ukrajna elbukott a demokráciát vizsgáló teszten egy magas rangú amerikai külügyi tisztviselő, a magyar kormányt is többször bíráló Thomas Melia szerint.

Thomas Melia külügyi államtitkár-helyettes egy Jaltában rendezett nemzetközi konferencián szólalt fel szombaton. Mint kifejtette, az elégtelen osztályzatot a kijevi kormány Julija Timosenko volt kormányfő bebörtönzésével és a média szabadságának korlátozásával érdemelte ki. 

Az ellenzéki vezetővé vált Timosenko perbe fogása, majd bebörtönzése nyomán feszültté váltak Kijev és a Nyugat kapcsolatai. A nyugati államok többsége politikai indíttatásúnak minősítette a szőke politikusnő elítélését, az Európai Unió pedig befagyasztotta az Ukrajnával való együttműködésről szóló megállapodást célzó tárgyalásokat.

"Úgy vélem, ha a nemzetközi közösség, a nemzetközi megfigyelők ma osztályoznák a választások előtti belpolitikai körülményeket, azt, hogy Ukrajna közeledik-e Európához és a Nyugathoz, nos, úgy vélem, hogy Ukrajna elégtelen osztályzatot kapna" - fogalmazott Melia a jaltai értekezleten. Hozzátette: az egyes ellenzéki képviselőjelölteket sújtó politikai perek és ítéletek komoly kihatással lesznek a választások minőségére.

A fórumon felszólaló helyettes ukrán főügyész jogosnak nevezte a Timosenkóra kiszabott ítéletet, értésre adva egyúttal, hogy az ukrán vezetés nem fog meghajolni a nyugati nyomás alatt. "Timosenko szabadlábra helyezésének kérdése kizárólag az ukrán büntetés-végrehajtás és igazságszolgáltatás hatáskörébe tartozik. Semmiféle nyilatkozat, politikai deklaráció vagy zsarolás nem fog pozitív döntést eredményezni" - hangoztatta Renat Kuzmin.

Timosenkót tavaly októberben hét év szabadságvesztésre ítélték azzal a váddal, hogy túllépte hatáskörét, amikor kormányfőként földgázimportról tárgyalt 2009-ben az orosz kormány illetékeseivel. Ő tagadja a vádat, s azt állítja, hogy Viktor Janukovics elnök (régi ellenlábasa) azért fogatta perbe és börtönöztette be őt, hogy megakadályozza indulását az idei parlamenti választásokon.

Thomas Melia volt az a diplomata, aki tavaly nyáron aggodalmát fejezte ki kedden a magyar alkotmányozással, a média helyzetével és az egyházügyi törvénnyel kapcsolatban. Akkor Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő keresetlen hangnemben reagált a hírre, Twitteren azt írta: "Ki a fasz az a Thomas Melia?". Nem sokkal később az Origo.hu kiderítette, hogy Meliát Deutschnak ismernie kellene, hiszen a diplomata a magyar rendszerváltás idején az új pártok pártját fogta, köztük a Fideszt is segítette.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!