szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter mintegy egyórás megbeszélésen fogadta a Pentagonban Hende Csaba honvédelmi minisztert. Hende azt mondta, a Pentagon vezetője nem hozta szóba az azeri baltás kiadatási ügyét.

Leon Panetta a pénteki tárgyaláson leszögezte, hogy "Magyarország erős szövetséges egy fontos régióban" - tájékoztatta az MTI-t Washingtonban Hende Csaba. A honvédelmi miniszter a "magyar-amerikai kapcsolatok zászlóshajójának" nevezte a két állam közötti biztonságpolitikai együttműködést.

Leon Panetta az Egyesült Államok háláját fejezte ki a Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalásáért és rendkívül hatékonynak nevezte a magyar katonák közreműködését a NATO vezette nemzetközi biztonsági erőben - mondta el Hende Csaba.

"Az Egyesült Államok nagyra tartja balkáni erőfeszítéseinket is, továbbá köszönetet mondott a Pápán állomásozó Nehéz Légiszállító Ezred működtetéséért, azért, hogy befogadtuk ezt a rendkívül fontos NATO-intézményt" - nyilatkozta a honvédelmi miniszter.

Leon Panetta kiemelte azt is, hogy immár 20 éve működik együtt szorosan a Magyar Honvédség és az Ohiói Nemzeti Gárda. A két miniszter egyetértett abban, hogy az átstrukturálódó transzatlanti kapcsolatrendszer erősítése továbbra is fontos és ennek jó eszköze lehet közös gyakorlatok és kiképzések megtartása.

"Felmerült az is, hogy az Ohiói Nemzeti Gárda és a Magyar Honvédség húszéves együttműködésének évfordulója alkalmából egy nagy nemzetközi katasztrófa-elhárítási gyakorlatot rendeznénk Magyarországon, amelyre a magyar és az amerikai katonák mellett meghívnánk a NATO-tagságra törekvő nyugat-balkáni haderőket is" - mondta Hende Csaba.

A két miniszter szót váltott a szíriai helyzetről, a NATO és Oroszország kapcsolatáról, továbbá a kibernetikai védelem kérdéseiről, különös tekintette arra, hogy októberben Magyarország nemzetközi kibertér-konferenciát rendez.

Az amerikai védelmi miniszter elmondta, hogy szívesen ellátogatna Budapestre. Hende Csaba hangsúlyozta, hogy "a beszélgetés légköre rendkívül szívélyes és baráti volt".

A honvédelmi miniszter a maga és a magyar nép nevében részvétét nyilvánította Leon Panettának annak kapcsán, hogy az Andrews légi bázisra pénteken érkezett meg az Egyesült Államok bengázi konzulátusa elleni támadásban meggyilkolt négy amerikai külügyi alkalmazott - köztük Chris Stevens nagykövet - koporsója.

Hende Csaba az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy az azeri kiadatás ügyét az amerikai fél semmilyen formában sem vetette fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amikor a németek tették azt, amiért lenézték a lengyeleket – 1991. március 8.

Amikor a németek tették azt, amiért lenézték a lengyeleket – 1991. március 8.

Liu Shaoang világbajnok 500 méteren

Liu Shaoang világbajnok 500 méteren

Hétfőtől a közműszolgáltatóknál is szünetel a személyes ügyintézés

Hétfőtől a közműszolgáltatóknál is szünetel a személyes ügyintézés