szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Abdalláh as-Sejk bűntettnek nevezte az iszlámellenes videofilm bemutatását, de az ártatlanok megtámadását is.

Elítélte és az iszlámhoz méltatlannak nevezte diplomáciai képviseletek és diplomaták megtámadását Szaúd-Arábia legfőbb vallási méltósága szombaton.

Abdulazíz bin Abdalláh as-Sejk főmufti egyúttal felszólította a világ kormányait és a nemzetközi szervezeteket, hogy tekintsék bűncselekménynek a próféták megsértését. Éles szavakkal bírálta azt a Kaliforniában készített videofilmet, amely gúnyolja és gyalázza Mohamedet és a muzulmánokat, s amelynek az internetre történt fölkerülése nyomán dühös tüntetések törtek ki a Közel-Kelet számos országában.

"Tilos megbüntetni ártatlanokat a bűnösök által elkövetett gonosz bűntettekért, vagy megtámadni a védelem alatt állókat, illetve felgyújtani vagy lerombolni középületeket" - fogalmazott beszédében a főmufti, akinek szavait az állami SPA hírügynökség tette közzé.

Abdalláh as-Sejk "nyomorúságosnak" és "bűntettnek" nevezte a videofilm bemutatását. Egyúttal leszögezte, hogy ártatlan személyek és diplomaták megtámadása "szintúgy az iszlám vallás kiforgatása, amelyet Isten elutasít".

A vallási vezető megnyilatkozása Szaúd-Arábia hivatalos álláspontját tükrözi. A vahhábita királyság - az Egyesült Államok legfontosabb közel-keleti szövetségese - korábban egyaránt elítélte a Mohamed-ellenes filmet és az amerikai külképviseletek elleni támadásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!