szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Viktor Janukovics ukrán elnök hétfőn azzal a kéréssel fordult a televíziók és rádiók műsorszolgáltatásáért felelős nemzeti tanács tagjaihoz, hogy sürgősen tisztázzák a hatalommal szemben rendkívül kritikusnak tartott TVi hírtévé körül kialakult helyzetet.

Az elnöki sajtószolgálat közlése szerint - amelyet a Korreszpondent ukrán hírportál idézett hétfőn - az államfő kifejezte aggodalmát, értesülve arról, hogy korlátozzák a televízió műsorszolgáltatását és gazdasági tevékenységét. Felszólította az illetékes szervet, hogy kellő figyelemmel vizsgálja ki a TVi vezetésének és munkatársainak minden bejelentését, amely a televíziónak az állami szervekkel, illetve kereskedelmi társaságokkal meglévő konfliktusáról szól. 

A hírtévé elleni támadások nemzetközi szinten is komoly visszhangot kaptak. Számos külföldi tisztségviselő fejezte ki kétségét afelől, hogy a jelenlegi ukrán vezetés biztosítja a szólásszabadságot az október végi parlamenti választásokat megelőző kampány alatt. A hétvégén a Krím-félszigeten megrendezett Jaltai Európai Stratégia (YES) elnevezésű nemzetközi fórumon is kapott Janukovics elnök bírálatot a hírtévé miatt, többek között Thomas Melia amerikai külügyi államtitkár-helyettestől, aki egyenesen kijelentette, hogy szerinte a választások elé néző Ukrajna elbukott a demokráciát vizsgáló teszten. Ennek egyik bizonyítékául hozta azt, hogy az ukrán választók korlátozottan férnek hozzá a különböző nézőpontot képviselő hírcsatornákhoz, s konkrét példaként említette a TVi televíziót. 

A múlt héten John F. Tefft, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete jelentette ki, hogy Washingtont aggasztja a hírtévé körüli konfliktus, és nagy figyelemmel kíséri a helyzet alakulását. Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára múlt hétfőn kijevi látogatása adott hangot aggodalmának a hírtelevízió körüli konfliktus miatt. 

A TVi hírtelevízió július vége óta nem fogható 11 ukrán városban, miután a harkivi székhelyű Trioplan nevű kábeltársaság levette műsoráról, Kijevben pedig a Volja kábeltévé-szolgáltató a hónap elején minden előzetes értesítés nélkül áttette drágább előfizetői csomagjába, aminek következtében a Volja előfizetőinek kétharmada nem tudja fogni a tévé adását. 

Mikola Knyazsickij, a TVi vezérigazgatója egy nyilatkozatában kifejtette: amellett, hogy a kábelszolgáltatók akadályozzák a műsorszolgáltatásukat, a hatalom még perek sorozatával és pénzügyi eszközökkel is igyekszik gátolni működésüket a közelgő parlamenti választások előtt. A tévé elleni perek ugyanis épp a választási kampány indulásával egy időben kezdődtek, ami alapján a televízió munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy el akarják hallgattatni - mint mondják - "az ország utolsó, a jelenlegi vezetéstől független tévécsatornáját". 

Knyazsickij elmondta, hogy több per is indult a tévé ellen, amelyeket eddig a TVi nyert, ám a múlt héten az adóhatóság által adófizetés megkerülése vádjával indított pert a televízió másodfokon elveszítette, és a bíróság négymillió hrivnya, azaz körülbelül 120 millió forint megfizetésére kötelezte a hírtévét. A vezérigazgató hozzátette, hogy nemrég egy időre befagyasztották a valutaszámlájukat is.  

A TVi és a szólásszabadság védelmében szeptember 8-án több ezren demonstráltak Kijevben és több ukrán nagyvárosban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!