szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nem javasolt úti célok közé sorolta a Külügyminisztérium Örményországot, amely korábban az azeri baltás gyilkos kiadatása miatt megszakította diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal - közölte a Turizmus Online. A turisztikai szakportál szerint ennek ellenére szeptember közepén mégis elutazott egy magyar csoport Jerevánba, ahol a kiadatás miatt nem érték őket atrocitások, bár volt egy-két kínos tapasztalatuk.

Szeptember 7-én az 1-es kategóriájú, nem javasolt úti célok közé került Örményország a Külügyminisztérium konzuli szolgálatának listáján - írta a Turizmus Online turisztikai portál. A tárca "a konzuli védelem biztosításának akadályai miatt" nem ajánlja a magyaroknak, hogy Örményországba utazzanak - derül ki a minisztérium honlapján közzétett információkból.

Mint közismert, Örményország korábban megszakította diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal, mert a kormány kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot. Az azeri férfit Magyarországon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, mert 2004-ben egy budapesti NATO-kurzus alatt meggyilkolt egy örmény tisztet. A baltás gyilkos kiadatása komoly nemzetközi visszhangot keltett, Örményországban tüntetéseket is szerveztek a magyar döntés ellen.

Az azeri baltás gyilkossal kapcsolatos tiltakozások, illetve Örményország nem javasolt úti célok közé sorolása ellenére szeptember 11-én a Haris Travel Club utazási iroda magyar turistacsoportja mégis elindult a korábban meghirdetett 12 napos örmény-grúz-azeri körutazásra - írta a Turizmus Online. A csoportot Örményországba elkísérte az iroda vezetője, Haris Ernő is.

Örményország nem javasolt úti célként való besorolása miatt az utasok minden további nélkül elállhattak volna az utazástól, de a csoport tagjai közül ezt senki sem tette meg - mondta Haris. A besorolás megváltoztatásának magyarázata az utazási iroda vezetője szerint különös, mert eddig is a grúziai magyar konzul látta el ezeket a feladatokat és az azeri kiadatása előtt mégsem szerepelt Örményország a listán.

Ilyen előzmények után döntött úgy az ügyvezető, hogy legjobb, ha maga is elkíséri a csoportot Örményországba. Két napot töltöttek Jerevánban és környékén, és nem érte őket semmilyen atrocitás, bár kínos tapasztalatok akadtak - tette hozzá a beszámoló.

A magyar csoport tagjai kétszer is érezhették, hogy az azeri gyilkos kiadatását nem felejtik el könnyen az örmények. Az első eset Haris szerint rögtön a repülőtéren történt.

"Az örmény vízumot meg lehet venni a határon, alig 7,5 dollárba kerül. Az egyik ablak mögött ülő egyenruhás férfi, meglátva a magyar útlevelet, annyit mondott, hogy ő ilyen passzos tulajdonosának nem készít vízumot. Ekkor honfitársunk beállt egy másik ablakhoz, ahol szó nélkül megkapta a vízumot" - mondta az iroda vezetője.

A másik eset egy piacon történt, ahol Haris Ernő, amikor megkérdezték tőle, honnan jött, nem tagadta le hazáját. Erre a helyi friss és aszaltgyümölcs-specialitásokat kínáló árus szomorúan hozta szóba a Safarov-ügyet, ennek ellenére búcsúzóul kezet nyújtott a magyar vendégnek.

Az igazgató szerint viszont egyetlen szállodában, étteremben, autóbuszon, múzeumban senki sem hozta szóba a politikai vihart kavaró esetet, így a magyar turisták jól és biztonságban érezték magukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!