szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy amerikai zászlókat gyártó, a dolgozók öngyilkosságát hálókkal megakadályozó kínai gyárban találja magát Homer Simpson azt követően, hogy az elnökválasztáson Mitt Romney republikánus jelöltre adta le voksát. A Simpson család című rajzfilmsorozat legújabb évadának most bemutatott ízelítője maró gúnnyal ábrázolja Mitt Romney republikánus elnökjelöltet és a republikánus szavazókat is.

A Magyarországon is népszerű Simpson család című rajzfilmsorozat új évadáról készült ízelítőben a rajzfilmbeli családfő épp választani megy.

"Ne már, megint egy választás! Miért nekünk kell megválasztani a vezetőinket? Mire való akkor a Legfelsőbb Bíróság?" - teszi fel a kérdést Homer. A kérdéssel a készítők a 2000-es, szoros eredményt hozó elnökválasztásra utalnak, amelyet végül a bíróság döntése alapján George W. Bush nyert meg.

A felvétel már a háttérben látható választási plakátok szövegével is odacsap a két jelöltnek. Mitt Romney neve alatt a szlogen például úgy szól: "Van ingatlanom a te államodban". De Obama sem ússza meg, az őt támogató transzparensen a "Reménykedj tovább" felirat olvasható.

A promó szintén kigúnyolja az amerikai választók republikánusok által forszírozott azonosítási rendszerét. A regisztrációnál ülő, cowboy-kalapos önkéntes szerint "az amerikaiak választástól való távoltartása az amerikaiak védelmét szolgálja". Homertől fényképes igazolványt kér, mire hősünk szabadkozni kezd, ő csak egy 40 éves, iskolázatlan fehér férfi, aki a benzinkutak mérőóráiról tájékozódik. Erre azonnal beengedik a szavazófülkébe.

Persze Homer semmit sem tud a két jelöltről, Barack Obamáról és Mitt Romney-ról, és mielőtt választana kettejük közül, hetet-havat összehord mindkét elnökjelöltről. Végül Romney gombját nyomja meg, mire a kijelzőn megjelenik a republikánus jelölt adóbevallása - ebből pedig kiderül, hogy Romney leírta adójából a személyiség-átültetése költségeit, hat felesége van, akiket ugyanúgy hívnak és az állam fizetett neki adót öt éven keresztül.

"Ezt el kell mondanom a sajtónak!" - kiált fel Homer, de nem menekülhet, egy csövön keresztül az amerikai zászlókat gyártó kínai üzem futószalagja mellé zuhan. "Hát, legalább biztos állásom van" - értékeli a helyzetet a főszereplő, aki mellé kisvártatva megvetett szomszédja, a bigott vallásos Ned Flanders is megérkezik a csövön át.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!