szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Most először vezényeltek katonákat Mexikóváros egyik peremkerületébe, hogy megfékezzék a drogkereskedelem miatti erőszakot, amely a jelek szerint kezd átterjedni a fővárosra is.

Helyi idő szerint szerda este óta majdnem ezer katona, szövetségi és helyi rendőr kezdett járőrszolgálatot a Mexikóváros keleti peremén fekvő, egymillió lakosú Nezahualcoyotlban, ahol két rivális drogkartell viszálya keseríti meg az emberek életét. A helyi hatóságok kérésére vezényelték őket oda, miután hétvégén meggyilkolták Jaime Serranót, az Intézményes Forradalmi Párt ottani képviselőjét.

A helyiek szerint a bűnözők a hírhedt La Família drogkartell tagjaiként adják ki magukat, és zsarolják őket, a helyzet egyre rosszabb. Már beletörődtek, hogy fizetniük kell a bűnözőknek, különben megölik őket és a családtagjaikat is.

Mexikóvárost és környékét eddig a legkevésbé sújtotta a drogcsempész bűnbandák viszálya, illetve az alvilág és a biztonsági erők harca, amely az elmúlt hat évben csaknem 60 ezer áldozatot követelt az országban.

A számok azonban arról tanúskodnak, hogy változik helyzet: az év eleje óta, szeptember közepéig 550 ember halt meg Mexikóvárosban és Mexikó államban a drogháborúk következtében, ami 15 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. Az év első nyolc hónapjában az emberrablások száma is nőtt a Zetas és a La Família drogkartellek viszályának kereszttüzébe került Nezahualcoyotlban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!