szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyiptomban valószínűleg előrehozott választásokat kell tartani a következő hónapokban, mert a legfelsőbb közigazgatási bíróság vasárnap megerősítette az alkotmánybíróság korábbi döntését, amely illegitimnek nyilvánította a mostani törvényhozást.

Az egyiptomi média szerint legkésőbb az alkotmány jóváhagyása után új parlamentet kell választani. Megfigyelők úgy vélik: az új alaptörvény tervezete októberben készülhet el.

A nem egészen egy éve megválasztott parlament körüli problémák júniusban kezdődtek, amikor a legfelsőbb katonai tanács a bíróság határozata alapján feloszlatta. A döntés hátterében az állt, hogy a fundamentalista Muzulmán Testvériség sok tagja olyan egyéni mandátumokért indult (és nyerte el azokat), amelyek független jelölteknek voltak fenntartva.

Később Mohamed Murszi elnök rendelettel akarta újra munkába állítani a törvényhozást, de az alkotmánybíróság elutasította ezt. A Muzulmán Testvériség bírálta a hatóságok eljárását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!