szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy egyiptomi bíróság kötél általi halálra ítélt 14 iszlamistát hétfőn egy, a Sínai-félszigeten tavaly elkövetett támadás miatt, négy társukat pedig életfogytiglani börtönnel sújtotta.

Az elrettentő ítéletek jelzik, hogy az egyiptomi kormány helyre akarja állítani a közrendet a Sínai-félszigeten, ahol Hoszni Mubarak elnök másfél évvel ezelőtti bukása óta különböző fegyveres csoportok veszélyeztetik a központi kormány uralmát. A kairói kormányzat újabb biztonsági erőket vezényelt a térségbe azt követően, hogy augusztusban iszlamista fegyveresek megöltek 16 egyiptomi határőrt izraeli célpontok ellen indított akcióban.

A hétfőn elítélt vádlottak - a Tavhíd és Dzsihád nevű csoport tagjai - három rendőrt, egy katonát és egy civilt öltek meg egy 2011. júliusi támadásban, amit a Sínai-félsziget el-Arís városában egy rendőrőrs és egy bank ellen követtek el. Ugyanez a csoport követett el 2004-2005-ben egy turisták elleni pokolgépes merényletsorozatot, amely összesen 34 ember halálát okozta.

A 14 halálos ítéletből 8-at a vádlottak távollétében hoztak meg - jelentették bírósági források. Az ítélethirdetésnél jelen lévő iszlamisták Mohamed Murszi elnököt okolták a bíróság súlyos ítéletéért és hitetlennek nevezték az államfőt, aki az iszlamista Muzulmán Testvériség támogatásával nyerte meg az egyiptomi elnökválasztást.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!