szerző:
MTI

Az orosz Pussy Riot tagjai, egy fehérorosz polgárjogi aktivista, a ruandai ellenzék három tagja, egy pakisztáni jogi aktivista és két iráni értelmiségi közül kerül ki idén a Szaharov-díj kitüntetettje. Az Európai Parlament (EP) illetékes bizottságai kedden ismertették a jelölteket Brüsszelben.

A külügyi, az emberi jogi és a fejlesztési bizottság öt jelöltet nevezett meg.  Alesz Bjaljatszki fehérorosz polgári jogi aktivista alapította és vezeti a Vjaszna emberi jogi központot, amely politikai foglyoknak és családjaiknak nyújt jogi és anyagi segítséget. Bjaljatszkit a lengyel néppárti Jacek Saryusz-Wolski és további több mint 80 EP-képviselő jelölte a díjra.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek EP-képviselőcsoportja a pakisztáni Joseph Francist jelölte idén a Szaharov-díjra. Francis a Pakisztánban működő Jogi segítségnyújtó és Vitarendező Központ (Center for Legal Aid, Assistance and Settlement, CLAAS) alapítója és elnöke. A szervezet honlapja szerint a Pakisztánban hátrányos megkülönböztetés áldozataivá váló keresztényeken segít. Többek között azokon is, akiket a vitatott pakisztáni istenkáromlás elleni törvény alapján fognak perbe, ítélnek el. A CLAAS ideiglenesen úgynevezett biztonságos házakban helyezi el a nem ritkán életveszélyben lévő, istenkáromlással vádolt személyeket, és ha kell, új lakóhelyet is segít keríteni számukra.

42 EP képviselő közösen jelölte a díjra Victoire Ingabire Umuhoza, Déogratias Mushayidi, Bernard Ntaganda bebörtönzött ruandai ellenzékieket, akik a jelölők szerint mind azért küzdenek, küzdöttek, hogy előmozdítsák a párbeszédet és a megbékélést, és véget vessenek az erőszaknak. Az EP-bizottságok tagjainak kiosztott ismertető szerint Victoire Ingabire Umuhozát kizárták a jelöltek közül, amikor indulni akart az elnökválasztáson, és azóta is börtönben ül államellenes cselekmények vádjával. Déogratias Mushayidiről azt tudatja az ismertető, hogy a Ruandával szomszédos Burundiban elrabolták,és jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti. Bernard Ntagandáról pedig pont azon a napon vetették börtönbe, amikor a ruandai elnökválasztáson indulni akaróknak jelöltetniük kellett magukat.

Az orosz Pussy Riot punkegyüttes három tagját, Nagyezsda Tolokonnyikovát, Jekatyerina Szamucevicset és Marija Aljohinát szintén közösen jelölte a díjra a német zöldpárti Werner Schulz és további 45 EP-képviselő. A három nőt Oroszországban két év börtönre és kényszermunkára ítélték, mert a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban engedély nélkül kezdtek zenélni, amiből videoklipet is készítettek "Punk ima - Isten anyja, űzd el Putyint! címmel. A jelölők úgy vélik, ennek a három nőnek a letartóztatása, elítélése és fogva tartásuk körülményei, amelyek "a kínzás határát súrolják", felhívják a világ figyelmét arra, milyen "gátlástalanul" korlátozzák a polgári jogokat Oroszországban.

A szocialista, a liberális és a zöldpárti képviselők frakciója és további 12 EP-képviselő két iráni értelmiségit jelölt idén a Szaharov-díjra: Naszrin Szotudeh bebörtönzött iráni ügyvédet és emberi jogi aktivistát, aki más ellenzéki aktivistákat és halálra ítélt fiatalkorú elítélteket képviselt; és Dzsafar Panahit iráni filmrendezőt és forgatókönyvírót, aki filmjeiben humanista szempontból igyekszik bemutatni az irániak életét, nem ritkán a gyerekek, a szegények és a nők nehéz helyzetét helyezve középpontba.

A Szaharov-díjat az Európai Parlament 1988 óta évente ítéli oda olyan személyeknek vagy szervezeteknek, amelyek az intolerancia, a fanatizmus és az elnyomás ellen küzdenek. Az EP szerint a díj kitüntetettjei a Nobel-békedíjas Andrej Szaharov szovjet atomtudóshoz és emberi jogi aktivistához hasonlóan bátorságot tanúsítottak az emberi jogok és a szólásszabadság védelmében. Az 50 ezer euróval járó Szaharov-díjra a gondolat szabadságáért 40 EP- képviselő vagy egy-egy EP-frakció jelölhet egy vagy több személyt vagy szervezetet. A kitüntetettet októberben nevezik meg, a díjat pedig decemberben, az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban adják át.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
20 milliós lopott Audit kapcsoltak le Röszkénél

20 milliós lopott Audit kapcsoltak le Röszkénél

Orbán Wellhello-videót posztolt a Merkel-találkozó előtt

Orbán Wellhello-videót posztolt a Merkel-találkozó előtt

Komolyzene könnyedén

Komolyzene könnyedén

Felbukkant egy újabb e-roller kölcsönző Budapesten

Felbukkant egy újabb e-roller kölcsönző Budapesten

Ashley Cole visszavonul

Ashley Cole visszavonul

Windows 10-et használ? Azonnal frissítsen, mert nagy lehet a baj

Windows 10-et használ? Azonnal frissítsen, mert nagy lehet a baj