szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bulgáriában népszavazást tartanak a korábban tervezett, majd később elvetett belenei atomerőmű megépítéséről.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök hétfőn azt szorgalmazta, hogy a népszavazást mielőbb, a jövő júniusi parlamenti választások előtt tartsák meg, mégpedig elektronikus úton, mert úgy olcsóbb.

Az atomerőmű megépítése érdekében az ellenzéki szocialista párt kezdeményezett népszavazási aláírásgyűjtést, amelyre több mint 540 ezer érvényes aláírás gyűlt össze.

A belenei atomerőmű építésével kapcsolatos tendert 2005-ben hirdették meg, a pályázatot az orosz Atomosztrojexport nyerte meg. A bolgár elektromos művek és az orosz vállalat 2006. november 29-én írta alá az atomerőmű építéséről szóló előzetes megállapodást. Ezt 2011 júniusában három hónappal meghosszabbították. Tavaly szeptember végén pedig arról született megállapodás, hogy 2012. március 31-éig meghosszabbítják az atomerőmű építésével kapcsolatos egyeztetések határidejét.

A bolgár kormány március végén azonban leállította a tervezett atomerőmű előkészületi munkálatait, elállt attól a tervétől, hogy egy kétezer megawattos atomerőművet épít Belenében, amiért az Atomsztrojexport 1 milliárd euró kártérítést követel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!