szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fehér Ház elismerte hétfőn, hogy hackertámadás célpontja lett az egyik számítógépes hálózata. Ugyanakkor azt állították, hogy a titkosított rendszerekbe nem hatoltak be és adatlopásnak nincs jele.

A hivatalos bejelentés azután történt, hogy a The Washington Free Beacon nevű jobboldali hírportál azt állította: kínai hackerek betörtek a Fehér Ház egyik kulcsfontosságú katonai rendszerébe.

Egy, a neve mellőzését kérő hivatalos személy szerint viszont a támadás egy "nem titkos hálózat" ellen történt.

Szavai szerint a célzott adathalászat, azaz spear phishing történt. Ilyen esetekben a hacker egy álcázott e-mail segítségével olyan weboldalra irányítja a felhasználót, amelyen rosszindulatú szoftvert telepíthet annak gépére, hogy átvehesse az ellenőrzést a számítógép fölött.

"Az ilyen támadások nem ritkák, és megtettük a kármérséklési intézkedéseket" - mondta a fehér házi illetékes.

"A rendszert elszigetelték és nincs semmilyen jel, amely adatok kiszivárgására utalna. Ezen felül, egyetlen titkosított rendszert sem ért semmilyen külső hatás vagy behatolási kísérlet" - tette hozzá.

A The Washington Beacon vasárnap közölte, hogy a kínai kormánnyal kapcsolatban álló hackerek behatoltak abba a számítógépes rendszerbe, amelynek segítségével a Fehér Ház Katonai Hivatala egyebek mellett a nukleáris fegyverek fölötti parancsnokságot gyakorolja. A hírportál "katonai és hírszerzési hivatalos személyekre" hivatkozva közölte a hackertámadásról szóló értesülését.

A hírportált üzemeltető csoport azt állítja magáról, hogy olyan híreket közöl, amelyekről a "hivatásos baloldal" nem vesz tudomást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!