szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Afganisztánban a terveknek megfelelően időben megtartják a 2014-es elnökválasztást, amelyet a folytatódó lázadások sem késleltethetnek - jelentette ki Hamid Karzai államfő csütörtöki kabuli sajtótájékoztatóján.

A választásra mindenképp sor kerül - hangsúlyozta Karzai, aki a szavazáson való részvételre és a "kedvenc jelölt" kiválasztására szólított fel. "Ha a megbízatásomat akár csak egy nappal is meghosszabbítják, az törvénytelen lesz" - szögezte le az államfő, aki szerint a választás tervezett időpontját az sem befolyásolja, hogy a NATO 2014 végéig kivonja harcoló csapatait az országból.

Értesülések szerint Karzai egyre népszerűtlenebb kormánya fontolgatja a választás menetrendjének megváltoztatását, és igyekszik elkerülni, hogy az egybeessen a NATO távozásával, amikor az afgán erők végérvényesen kézbe veszik az ország biztonságának szavatolását. Több ellenzéki párt közösen lépett föl a kabuli kormány ellen, követelve, hogy a 2014-es választásokat az alkotmányban rögzített időpontban tartsák meg. 

Sajtótájékoztatóján Karzai támadta a külföldi médiát, szemére vetve, hogy a NATO távozása utáni rémképekkel riogat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi közösség a kivonulás utáni időszakra is a nemzetközi segély folytatását helyezte kilátásba, és - mint hozzátette - Kabulnak a nyugati katonai segítségről sem kell lemondania.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénteken lezárják a Lánchíd pesti gyalogos-aluljáróját

Pénteken lezárják a Lánchíd pesti gyalogos-aluljáróját

100-szoros sebességre kapcsolt egy alaszkai gleccser, a tudósok sem értik, miért

100-szoros sebességre kapcsolt egy alaszkai gleccser, a tudósok sem értik, miért

Magyarországra is elhozta az iskolásoknak kitalált platformját a Facebook

Magyarországra is elhozta az iskolásoknak kitalált platformját a Facebook