szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A török kormányfő szerint országa nem akar háborút kirobbantani Szíriával, és képes megvédeni területét, polgárait, de jobb, ha nem teszik próbára elszántságát. A parlament felhatalmazása a hadsereg külföldi bevetésére az elrettentést szolgálja - mondta egy ankarai sajtótájékoztatón, amelyet Mohammad Reza Rahimi iráni első elnökhelyettessel közösen tartott.

"Békét és biztonságot akarunk a térségben. Ez a szándékunk. Nem akarunk háborút kirobbantani Szíriával" - hangsúlyozta.

Előzőleg a török parlament felhatalmazta a kormányt, hogy szükség esetén az ország határain kívül is vesse be az állam fegyveres erejét. A képviselők ezzel hitelt érdemlőnek fogadták el a kormány érvelését, hogy a szíriai hadsereg török területek elleni "támadó akciója" komoly nemzetbiztonsági fenyegetést jelent. A határozat nem volt egyhangú: 320-an megszavazták, 129-en elutasították.

Szíria bocsánatot kért Törökországtól az öt ember halálát okozó tüzérségi támadás miatt, ígéretet téve arra, hogy hasonló incidensek nem fordulnak elő többé.

A török tüzérség szerda délutántól csütörtök kora reggelig lőtt szíriai célpontokat megtorlásként.

Az amerikai külügyminisztérium "megfelelőnek" és "arányosnak" minősítette a Szíriára mért török válaszcsapást.

Közben az amerikai külügyminisztérium csütörtökön "megfelelőnek" és "arányosnak" minősítette a Szíriára mért török válaszcsapást. "A mi értelmezésünk az, hogy a törökök válaszoltak" – mondta Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő, és méltatta a török kormány parlamenti felhatalmazását arra, hogy válaszoljon, ha az ország szuverenitását megsértenék a jövőben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Miközben Putyin fenyegetően üzent beszédében, a rendőrök elkezdték bevinni a Navalnij mellett kiállókat

Miközben Putyin fenyegetően üzent beszédében, a rendőrök elkezdték bevinni a Navalnij mellett kiállókat

Egy budapesti óvónő volt az elhunyt koronavírusos kismama, a baba túlélte

Egy budapesti óvónő volt az elhunyt koronavírusos kismama, a baba túlélte

Felkerült India a brit kormány beutazási tilalmi listájára

Felkerült India a brit kormány beutazási tilalmi listájára