szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió (EU) 2014 és 2020 közötti költségvetésének a nettó befizető országok és a támogatásokat felhasználó országok közötti igazságos és pragmatikus megegyezésként kell megszületnie - jelentette ki Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke a "Kohézió barátai" csoport csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatóján pénteken Pozsonyban.

A találkozó résztvevői - a kohéziós támogatások jelentősebb lefaragásával nem számoló költségvetés-tervezetet támogató - nyilatkozatot fogadtak el.

Martin Schulz a közös nyilatkozattal kapcsolatban azt mondta: a "Kohézió barátai" csoport álláspontja egyezik az EP irányvonalával, mivel az Európai Bizottság (EB) által bemutatott költségvetési tervezet megegyezik az uniós parlament számára elfogadható minimummal. Hozzátette: az EP nem támogatna egy olyan költségvetést, amely jelentősen "ez alá a határ alá menne". "Az európai képviselők készek a takarékoskodásra, amennyiben az adott tagországok azt mondanák: konkrét projektekre szánt összegeket akarnak csökkenteni. Nem állunk készen a kohéziós alapokra szánt pénzösszegek csökkentésére" - hangoztatta.

Martin Schulz ezzel összefüggésben elmondta: a kohéziós támogatások az EU több tagországa számára az egyetlen eszköz, amellyel kilábalhatnak a válságból. "A kohézió az EU-ban nem csak a gazdasági de a politikai stabilitás eszköze is" - jelentette ki. Hangsúlyozta: nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a jelenlegi nettó befizető EU tagországok között akadnak olyanok is, amelyek korábban maguk is élhettek a felzárkóztatási támogatások adta segítséggel.

Az EP elnöke rámutatott: az elmúlt években több olyan esetre is akadt példa, amikor az EU "nagy és erősebb" országai kompromisszumkeresés helyett saját akaratukat igyekeztek a többiekre kényszeríteni. Leszögezte: az unió leendő költségvetésének a nettó befizetők és a támogatásokat felhasználói közötti igazságos és pragmatikus megegyezésként kell megszületnie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Roma főszerepekbe roma színészeket – ezen is dolgozik egy speciális ügynökség

Roma főszerepekbe roma színészeket – ezen is dolgozik egy speciális ügynökség

Akkor is jár és ingyenes a koronavírus elleni oltás, ha érvénytelen a TAJ-szám

Akkor is jár és ingyenes a koronavírus elleni oltás, ha érvénytelen a TAJ-szám

Rinocéroszságunkhoz nem fér kétség – könyvajánló

Rinocéroszságunkhoz nem fér kétség – könyvajánló