szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Míg hívei egymást felülmúlni igyekeznek a 60. születésnapját ünneplő orosz államfő köszöntésében, ellenzői közül többeket elvittek a rendőrök egy vasárnapi moszkvai akcióról.

A Roszagit elnevezésű szervezet Búcsúztassuk el a nyugdíjas nagypapát elnevezéssel hirdette meg akcióját, amelyre azonban nem kapott engedélyt. Oroszországban hatvan év a nyugdíjkorhatár a férfiak esetében.

A lenta.ru hírportál jelentése szerint a hatóság képviselői szinte azonnal elvitték az elnöki hivatal szomszédságában mindazokat, akik a szervezők felhívására "a nyugdíjas években szükséges használati tárgyakkal" megjelentek az Iljinszka téren.

A Szlon (Elefánt) című internetes újság munkatársa egy gereblyével, egy másik résztvevő a Putyin ellen fellépő Pussy Riot együttest jelképező három színes maszkkal, Vagyim Korovin, a Roszagit alapítója pedig egy csíkos börtönruhával jelent meg, amelyre Putyin nevét varrták. Rajtuk kívül az állami Ria Novosztyi újságíróját is lefogták a rendőrök.

A slon.ru portál közölte, hogy Taganrogban botrányt keltett, hogy a települési önkormányzat oktatási bizottsága még szeptember végén felszólította az iskolákat, hogy 100 gyermekrajzot készíttessenek a kormányzó Egységes Oroszország párt ifjúsági szervezete, a Molodaja Gvargyija (Ifjú Gárda) Vlagyimir Putyint köszöntő akciójára.

Az Ifjú Gárda honlapján elhelyezett videoköszöntőben csinos fiatal lányok kívánnak boldog születésnapot a 60 éves orosz államfőnek. A Kreml által alapította Nasi mozgalom Moszkva egyik elit szórakozóhelyén, a Barbados klubban Negyedik ciklus címmel tart esti összejövetelt, minthogy a májusban megkezdődött harmadik elnökség után még egyet kíván az államfőnek.

Észak-Oszétiában 4150 méter magasra, a Kaukázus egyik még névtelen csúcsára feszítették ki az orosz államfő 24 négyzetméteres fotóját. A köztársasági hegymászó szövetség elnöke azt is hírül adta, hogy a csúcsot Vlagyimir Putyinról szeretnék elneveztetni.

A Gazprom televíziója, az NTV úgynevezett emberközeli riportműsort készített a jubiláló államfőről, és azt is hírül adta, hogy külföldről és belföldről egyaránt özönlenek a Putyinnak címzett üdvözlő táviratok.
Dmitrij Medvegyev kormányfő a köszöntésen kívül egy könyvritkaságot ajándékozott Putyinnak: Alekszandr Benua orosz festő, művészettörténész, kritikus 1910-ben írt könyvét a Szentpétervár közelében fekvő Puskinóban lévő Carszkoje Szelóról.

Bírálói gyakran nevezik a május 7-én harmadszorra is államfőnek beiktatott politikust Putyin cárnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar hardverrel és szoftverrel készíti majd a fotókat az üstökösvadász űrszonda

Magyar hardverrel és szoftverrel készíti majd a fotókat az üstökösvadász űrszonda

Világszerte hullámvasúton az oltási hajlandóság – most éppen fent vagyunk

Világszerte hullámvasúton az oltási hajlandóság – most éppen fent vagyunk

Cseh aukciós körkép 2020

Cseh aukciós körkép 2020