szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Négy százalékpontos vezetésre tett szert a republikánus Mitt Romney a hivatalban lévő Barack Obamával szemben az amerikai elnökségért folytatott küzdelemben a Pew kutatóintézet hétfőn nyilvánosságra hozott adatai szerint.

A Pew szeptember közepén még 8 százalékpontos vezetést mért Obamánál a valószínű szavazók körében, de mostanra az állás 49:45 százalékra módosult Romney javára. Ennél a közvélemény-kutatónál a volt massachusettsi kormányzó még sohasem vezetett ekkora arányban, amit elemzők szerint az első elnökjelölti tévévitán bemutatott remek szereplésével érdemelt ki.

Az összes választásra jogosult amerikai körében a két politikus között 46:46 százalékos holtverseny alakult ki. Ebben a körben Obama elnök a múlt hónapban még 9 százalékponttal vezetett. 

A jelentősebb felméréseket átlagoló RealClearPolitics szerint Obama még 0,5 százalékponttal vezet ugyan, de a Rasmussen, a Gallup és a National Journal holtversenyt mutatott ki, a és a két jelölt közötti különbség a statisztikai hibahatáron belül van a többi közvélemény-kutatás szerint is.

A Battleground Poll intézet hétfőn közölt adatai szerint Romney 51:35 arányban vezet a pártok mellett el nem kötelezett választók körében. Négy évvel ezelőtt a jelenlegi elnök ebben a kategóriában 52:44 arányban verte a republikánusok akkori elnökjelöltjét, John McCaint.

A közvélemény-kutató intézet szerint a részvételi szándék is Romney-nak kedvez. A republikánus kihívó táborából megkérdezettek 86 százaléka mondta azt, "nagyon valószínű", hogy voksolni fog, az Obama-hívek közül pedig csak 73 százalék nyilatkozott így.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy nap alatt négyen meghaltak egy belga idősotthonban, miután megjelent a koronavírus brit mutációja

Egy nap alatt négyen meghaltak egy belga idősotthonban, miután megjelent a koronavírus brit mutációja

Márciusban nyílik az új budapesti luxushotel

Márciusban nyílik az új budapesti luxushotel

Trumpék udvariatlanságára nem nagyon volt még példa

Trumpék udvariatlanságára nem nagyon volt még példa