szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Néhány percre leállt a polgári légi forgalom szerda reggel Izraelben egy hamis riasztás miatt. Egy azonosítatlan gép állítólag behatolt a légtérbe, de kiderült, hogy ez nem volt igaz.

A légierőt riadókészültségbe helyezték, hogy szükség esetén be tudjon avatkozni. A légtér lezárása "kivételes intézkedés, amely mutatja a feszültséget azóta, hogy szombaton egy ismeretlen eredetű, pilóta nélküli repülőgép bejutott az izraeli légtérbe" - közölték az izraeli katonai rádióban.

A drónt szombaton lelőtték, de a művelet csak második kísérletre sikerült, egy F-16-os vadászgéppel. A pilóta nélküli repülőgép fél órán át szállt izraeli terület fölött. Lelövése után felrobbant, de robbanószer nem volt rajta.

Az izraeli hadsereg elvetette annak lehetőségét, hogy a drón a Gázai övezet felől érkezett volna. Vizsgálják viszont azt a feltevést, hogy a gépet a libanoni Hezbollah radikális síita szervezet indította el - idézett egy katonai forrást a közszolgálati rádió.

2006 júliusában az izraeli erők lelőtték izraeli területi vizek fölött a Hezbollah egy drónját, amelyen sem fegyverek, sem robbanószerek nem voltak. 2005. április 12-én a Hezbollah pilóta nélküli gépének sikerült átrepülnie Izrael északi területének egy része fölött anélkül, hogy lelőtték volna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!