szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vasárnap kísérli meg újra a rekorder sztratoszféra ugrást Felix Baumgartner bázisugró.

A hét elején többször is elhalasztották a 36 kilométeres magasságból tervezett ejtőernyős ugrást. Az amerikai Roswell mellett rekorddöntésre készülő Red Bull Stratos csapat meteorológusa időjárási okokra hivatkozva döntött a halasztásról. A Red Bull sajtóközleménye szerint a következő kitűzött időpont vasárnap lesz.

Az ugrásra Baumgartner évek óta óta készül egy nyolcfős tudóscsoport segítségével, amelynek tagjai kifejlesztették neki a felemelkedéshez használt kapszulát és a védőöltözetet - írta meg a hvg.hu korábban. Az ugrásokat már több alkalommal el kellett halasztani különféle okokból.

Ha Baumgartner eléri a tervezett sebességet és sikeresen végrehajtja az ugrást, további három világrekordot is magáénak tudhat: a legmagasabb bázisugrás és a leghosszabb szabadesés csúcsának megdöntése mellett a felfele vezető út lesz az eddigi legmagasabb emberrel végrehajtott ballonos repülés. Az ugrás célja azonban nem csupán a rekorddöntés: a közreműködő tudósok tapasztalataikat modernebb űrruhák és ejtőernyők fejlesztéséhez szeretnék felhasználni és információk szereznének arról, miként reagál az emberi test a hangsebesség átlépésére.

Felix Baumgartner
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elég csak beszélni, a mesterséges intelligencia megmondja, kit fenyeget az Alzheimer-kór

Elég csak beszélni, a mesterséges intelligencia megmondja, kit fenyeget az Alzheimer-kór

Ég a berek Fonyódnál

Ég a berek Fonyódnál

Különleges szűrőpapírt helyeznek a tengervízbe Ausztráliában

Különleges szűrőpapírt helyeznek a tengervízbe Ausztráliában