szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Helytelenül anyakönyvezik Romániában a több keresztnévvel rendelkező magyar újszülötteket, a keresztnevek közé kötőjelet tesznek, ami miatt elégedetlenek a szülők.

Csíkszeredában több szülő az Édes Anyanyelvünkért Szövetséghez fordult, azt kifogásolva, hogy gyermekük születési bizonyítványába a két keresztnév közé kötőjelet írnak - mondta csütörtökön Veress Dávid, a szövetség elnöke.

Ez a gyakorlat sérti a magyar nyelv helyesírási szabályát – magyarázta az elnök, aki szerint a magyar többségű székelyföldi településeken is helytelenül írják be a neveket a születési bizonyítványba. Veress Dávid szerint a csíkszeredai anyakönyvi hivatal illetékesei azt a magyarázatot adták, hogy ők csak a törvényes előírásoknak tesznek eleget.

Romániában sokáig kötőjelesen írták a keresztneveket, míg tavaly az Emil Boc vezette román kormány törölte ezt az előírást. Az idén májusban viszont a parlament ismét módosított, és újból kötőjeles írásmódra kötelezte az anyakönyvi hivatalokat.

A jogszabály leszögezi ugyan, hogy a keresztlevelek és más anyakönyvi iratok esetében anyanyelven kell beírni az állampolgárok család- és keresztnevét, de a cikkely következő bekezdése leszögezi, hogy a többes család- vagy keresztneveket kötőjellel kell írni.

Veress Dávid szerint ez ellentmond a kisebbségi nyelvhasználatot biztosító törvényeknek, és kérni fogja a törvényhozóktól, hogy szüntessék meg az ellentmondást, a kisebbségi nyelvhasználati jogszabályoknak megfelelően.

Horváth István, a romániai Kisebbségkutató Intézet igazgatója szerint az anyanyelv fogalmának nem csak a név formájában kellene érvényesülnie, hanem az illető nyelv helyesírási szabályait is tiszteletben kellene tartani. 

Hozzátette, korábban érdeklődött a román belügyminisztériumnál ennek az írásmódnak az okáról. Akkor azt a választ kapta, hogy a román nyelvben vannak olyan keresztnevek, amelyek családnévként is előfordulhatnak, és ezek megkülönböztetése érdekében tesznek kötőjelet a keresztnevek közé.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Február közepéig meghosszabbítják a zárlatot Németországban

Február közepéig meghosszabbítják a zárlatot Németországban

Schobert Norbert rácsodálkozott a kommentelők gonoszságára

Schobert Norbert rácsodálkozott a kommentelők gonoszságára

Bár az ITM prezentációja tényként kezeli az egyetemek modellváltását, a tárca szerint szabadon dönthetnek

Bár az ITM prezentációja tényként kezeli az egyetemek modellváltását, a tárca szerint szabadon dönthetnek