szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Meghalt Sealand hercege, a világ legparányibb és legkevésbé elismert államának alapítója, kikiáltója és uralkodója.

Kilencvenegy évet élt, fia szerint keddjén szenderült jobblétre egy kelet-angliai idősotthonban. Eredeti neve Paddy Roy Bates volt, és britnek született.

Világéletében kedvelte a kalandos vállalkozásokat, és ennek jegyében külön "birodalmat" teremtett. Mindössze 550 négyzetméteres volt hercegsége, amely azért kapta a Sealand (Tengerföld) nevet, mert az Északi-tengerben található. A sziget valójában egy rozsdamarta acél- és betonplatform. Eredetileg katonai erőd volt, de idővel teljesen elveszítette jelentőségét és őrségét, Bates pedig 1966-ban elfoglalta, és kikiáltotta saját köztársaságát.

©

Az államalapító brit nem rövidítette meg Nagy-Britanniát, mivel a műsziget nemzetközi vizeken volt - akkor, 13 kilométerre a brit partoktól. London azonban 1987-ben - az ENSZ új egyezményével összhangban - 3 tengeri mérföldről 12-re (5,5 kilométerről 24-re) terjesztette ki felségvizeinek határát, így bekebelezte Sealandet.

Bates birodalmának életén mindez nem sokat változtatott. Ahogy előtte, úgy utána sem ismerte el szuverén államnak a világ egyetlen kormánya sem, London pedig nem törődött a különc férfi enklávéjával, jóllehet a herceg az 1970-es években saját alkotmányt, zászlót, himnuszt, útlevelet, bélyeget kreált - és pénzt: a sealandi dollárt.

A pénzre nem a saját, hanem felesége képmását nyomatta, ami kifejezetten szép cselekedet volt. Batesnek ugyanis a II. világháborúban egy német gránát csaknem elvitte az állát, és arca más részein is csúnya sérüléseket okoztak a repeszek. A hadsereg sebésze azt jósolta, hogy sose fog feleséget találni. Nem lett igaza, Joan Collins személyében Bates egyenesen egy korábbi szépségkirálynőt vett el röpke három hónap ismeretség után. A királynőből azután hercegnő lett, Sealandé.

Bates halálával a trón nem üresedett meg, James nevű fiát tette meg utódjának a mikroállamalapító.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sokkal jobb, mint a Google Fordító, és most már magyarul is tud

Sokkal jobb, mint a Google Fordító, és most már magyarul is tud

Lövöldözés volt a FedEx indianapolisi telepén, nyolcan meghaltak

Lövöldözés volt a FedEx indianapolisi telepén, nyolcan meghaltak

Fontos változás a SZÉP-kártyáknál: bármelyik alszámláról fizethetünk bármilyen célra

Fontos változás a SZÉP-kártyáknál: bármelyik alszámláról fizethetünk bármilyen célra