szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyar idő szerint vasárnap 20 óra 7 perckor Felix Baumgartner bázisugró leugrott a sztratoszféra pereméről. Az ejtőernyős fél hatkor indult a világűr peremére, hogy végrehajtsa a történelmi rekordugrást. 20 óra 17 perckor az ejtőernyős sértetlenül földet ért. Ez a történelem legmagasabbról végrehajtott ugrása, a leggyorsabb szabadesése és a legmagasabbra elérő emberrel megtett ballonos repülés.

Élő adásban követhettük Felix Baumgartner bázisugró történelmi ugrását a sztratoszféra pereméről. Baumgartner 4 perc 19 másodpercig zuhant szabadesésben, a teljes ugrásidő 9 perc 3 másodperc volt, és az ejtőernyős leggyorsabb sebessége 1137 kilométer per óra volt. Az ugrás hátteréről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.

A hét elején többször is elhalasztották a 36 kilométeres magasságból tervezett ejtőernyős ugrást. Az amerikai Roswell mellett rekorddöntésre készülő Red Bull Stratos csapat meteorológusa időjárási okokra hivatkozva döntött a halasztásról.

Az ugrásra Baumgartner évek óta óta készült egy nyolcfős tudóscsoport segítségével, amelynek tagjai kifejlesztették neki a felemelkedéshez használt kapszulát és a védőöltözetet - írta a hvg.hu korábban. Az ugrásokat már több alkalommal el kellett halasztani különféle okokból.

Az ugrás - Kattintson a nagyobb méretért!
©

Baumgartner három világrekordot is magáénak tudhat: a legmagasabb bázisugrás és a leggyorsabb szabadesés csúcsának megdöntése mellett a felfele vezető út az eddigi legmagasabb emberrel végrehajtott ballonos repülés. Az ugrás célja azonban nem csupán a rekorddöntés: a közreműködő tudósok tapasztalataikat modernebb űrruhák és ejtőernyők fejlesztéséhez szeretnék felhasználni és információk szereznének arról, miként reagál az emberi test a hangsebesség átlépésére.

Az ugrást végrehajtó Baumgartner már többszörös világrekorder, a világ jelenleg talán legismertebb bázisugrója. A 43 éves férfi 2010-ben állította be az eddigi legalacsonyabb bázisugrás világrekordját, amikor leugrott a Rio de Janeiro-i Krisztus-szoborról. Baumgartner egyébként is híres épületek "meghódításával" vált ismertté, ugrott a franciaországi millau-i viaduktról, a malmöi Turning Torso csavarodó felhőkarcolóról, és elsőként vetette le magát a tajvani Taipei 101 toronyház, a világ akkori legmagasabb épülete tetejéről. Sőt, 2003-ban elsőként repülte át a La Manche-csatornát egy siklóernyőhöz hasonló eszköz segítségével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Budapest a Józsefvárosi Pályaudvar területére költöztetné a Természettudományi Múzeumot

Budapest a Józsefvárosi Pályaudvar területére költöztetné a Természettudományi Múzeumot

Orbán a nőkről: "Ők két terhet visznek a vállukon, a munka mellett a családét is"

Orbán a nőkről: "Ők két terhet visznek a vállukon, a munka mellett a családét is"

Bukarest is zár, Temesváron állandó kijárási korlátozás lesz

Bukarest is zár, Temesváron állandó kijárási korlátozás lesz