szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Levették a talapzatáról és elárverezik az ulánbátori Lenin-szobrot, amely 58 éven át "díszítette" a mongol főváros központját.

Fővárosiak és újságírók sokasága gyűlt össze vasárnap a város központjában, hogy nyomon követhesse az eseményeket. Helyszíni beszámolók szerint a négyméteres szobrot daruval vették le a talapzatáról, de még nem szállították el a helyszínről.

Rövid beszédet mondott a városi hatóságok egyik képviselője, hangsúlyozva, hogy Lenin és Sztálin idején több mint 30 ezer mongol vált a kommunista elnyomás áldozatává. Az ITAR-TASZSZ hírügynökség megjegyzi: a szónok nem tett említést arról, hogy Lenin idején Mongólia nagy segítséget kapott Moszkvától függetlenségi törekvései valóra váltásához, és a második világháború befejezéséig a Szovjetunió volt a világ egyetlen országa, amely elismerte függetlenségét és 1921-ben diplomáciai kapcsolatot létesített vele.  

A 17. század második felében Mongólia a Kínát uraló mandzsu Csing-dinasztia uralma alá került, 1911-ben szabadult fel, majd orosz protektorátus lett. Mongólia függetlenségét 1921. július 11-én nyilvánították ki. 1924-ben a szovjetek bábkormányt juttattak hatalomra, amely kikiáltotta a Mongol Népköztársaságot. Mongóliában a Szovjetunió felbomlása után kezdődött meg a demokratikus átalakulás, de a Lenin-szobor leszerelésére csak a politikai légkör gyökeres változásával érett meg az idő, miután a júliusi parlamenti választáson a Mongol Demokrata Párt került hatalomra. Ulánbátor polgármestere a demokraták egyik pártalapítója, a harcias kommunistaellenességéről ismert Bat Uul Erdene lett, és ő döntött úgy, hogy a városnak meg kell szabadulnia a Lenin-szobortól.

A város szívében, az Ulan-Bator szállodával szemben álló szobrot árverésbe bocsátják, és állítólag már vannak rá vevők. A szobrot "olcsón adják": kikiáltási ára mindössze 400 ezer tugrik (körülbelül 290 dollár). A városi hatóságok azt tervezik, hogy a helyéra a négy évvel ezelőtti, politikai indíttatású zavargások áldozatainak emlékére állítanak szobrot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szenteltvíz járvány idején: mit tanácsolnak a templomlátogatóknak?

Szenteltvíz járvány idején: mit tanácsolnak a templomlátogatóknak?

Igazi otthonmaradós idő lesz a jövő héten

Igazi otthonmaradós idő lesz a jövő héten

A CÖF új cége nevével is a 2022-es választásra hangolódik

A CÖF új cége nevével is a 2022-es választásra hangolódik