szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szíriai ellenzék Moszkvában élő képviselői nem egyszer megfenyegették az elrabolt újságírónőt, aki több alkalommal a fennálló szíriai hatalom védelmére kelt a szíriai televízióban. Nem világos, milyen felkelő csoport tartja fogva az ukrán újságírót.

Moszkva és Kijev együtt lép fel egy Szíriában elrabolt újságírónő kiszabadítása érdekében - jelentette be hétfőn az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Felkelők tartják fogva a rendszerhű zsurnalisztát

"Pár napig ne keressetek! Elutazom. Ha lesz internet, onnan írok" - írta október 8-án ezt a bejegyzést Anhar Kocsnyeva újságíró a LiveJournal internetes oldalon. Az ukrán származású, de több orosz kiadványnak és televíziós csatornának dolgozó újságírónő - mint a Pervij Kanal állami televízió híradójában utaltak rá - Bassár el-Aszad és rendszere híveként ismert. 

Alekszandr Lukasevics szóvivőnek az orosz külügyminisztérium honlapján közzétett nyilatkozata szerint a damaszkuszi orosz nagykövetség Ukrajna képviselőivel együtt komoly erőfeszítéseket tesz a helyzet tisztázása érdekében és azért, hogy kiszabadítsák az újságírónőt.

A LiveJournalon közzétették az ukrán külügyminisztérium szóvivőjének nyilatkozatát is. Olekszander Dikuszarov szerint a fiatal nő szeptember 22-én utazott Szíriába egy orosz televíziós forgatócsoport tolmácsaként. Október 9-én telefonon adott hírt magáról és megerősítette, hogy erőszakkal fogva tartják az Aszad-rezsim ellen küzdő Szabad Szíriai Hadsereg harcosai.

Az ukrán szóvivő szerint sem az újságírónő, sem a rokonai nem fordultak a hatóságokhoz. Dikuszarov a fogva tartás körülményeit kielégítőnek tartotta.

"Ne írj!"

Az orosz Izvesztyija című napilap értesülései szerint Anhar Kocsnyeva a múlt vasárnap sms-ben üzent volt férjének: "Remélem, hamarosan minden rendben lesz, ne írj!"

Az újságírónő barátai elmondták a lapnak, hogy korábban a szíriai ellenzék Moszkvában élő képviselői nem egyszer megfenyegették Kocsnyevát, aki több alkalommal a fennálló szíriai hatalom védelmére kelt a helyi (szíriai) televízióban. Kocsnyeva kiválóan beszél arabul.

A polit.ru internetes híroldal szerint nem világos, milyen felkelő csoport tartja fogva az ukrán újságírót. Elrablói nem álltak elő semmilyen követeléssel. Ismerőse, Darija Mityina tudomása szerint Konycsevát Homsztól 20 kilométerre rabolták el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lélegeztetőgépre került egy fideszes parlamenti képviselő

Lélegeztetőgépre került egy fideszes parlamenti képviselő

Belebukott a legnagyobb kanadai nyugdíjalap vezetője, hogy külföldre ment beoltatni magát

Belebukott a legnagyobb kanadai nyugdíjalap vezetője, hogy külföldre ment beoltatni magát

Hallható ajándékot kap a Spotify minden fizetős felhasználója

Hallható ajándékot kap a Spotify minden fizetős felhasználója