szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A várakozásoknak megfelelően az ellenzéki pártok győztek a litván parlamenti választás első, vasárnap tartott fordulójában a részeredmények szerint, de egyelőre nem tudni, hogy eredményes-e az atomerőmű építéséről tartott népszavazás. A 2017 választókörzet közül 1767-ben számolták össze a voksokat, és az összesítések szerint a litván parlamentbe hét párt jut be.

Az első helyen végzett a Viktor Uspaskich üzletember, európai parlamenti képviselő vezette populista Munkapárt a voksok 21,34 százalékával. A második a Litván Szociáldemokrata Párt lett a voksok 19,08 százalékával. Mindkét párt ellenzékben volt az eddigi parlamenti ciklusban.

Az Andrius Kubilius miniszterelnök vezette Haza Szövetsége - Litván Kereszténydemokraták 13,83 százalékhoz jutott, az eddig ugyancsak ellenzékben politizáló, Roland Paksas volt államfő vezette jobboldali populista Jog és Igazságosság párt a voksok 7,88 százalékára tett szert.

A 141 fős parlamentbe 70 képviselőt pártlistákról, 71-et pedig egyéni választókerületekből juttatnak be a szavazók. A második fordulót két hét múlva tartják, de akkor már csak azokban az egyéni kerületekben szavaznak, ahol egyik jelölt sem szerezte meg a voksok legalább 50 százalékát.

A munkapártiak, a szociáldemokraták és Paksas pártjának képviselői már megkezdték a tárgyalásokat egymás jelöltjeinek támogatásáról a második fordulóban, illetve a kormányzó koalíció megalakításáról.

Az atomerőmű építéséről tartott népszavazáson a szavazásra jogosultak 51,91 százaléka adta le voksát, de ez a részeredmény túl közel van az ötvenszázalékos küszöbhöz ahhoz, hogy a referendum érvényességéről lehessen beszélni. Az eddigi összesítések szerint azonban a résztvevők többsége, 64 százaléka a beruházás ellen szavazott.

A referendum konzultatív jellegű, eredménye nem kötelező érvényű, megtartását az erőműtervvel egyet nem értő ellenzék kezdeményezte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb művészeti aukciót szervezett a Heti Betevő, Alföldi Róbert képére is lehet licitálni

Újabb művészeti aukciót szervezett a Heti Betevő, Alföldi Róbert képére is lehet licitálni

Engedélyezte az MNB a Hungarikum Alkusz tulajdonszerzését a CIG Pannónia Életbiztosítóban

Engedélyezte az MNB a Hungarikum Alkusz tulajdonszerzését a CIG Pannónia Életbiztosítóban

Becsempészi a Google a Stadia játékait az iPhone-okra

Becsempészi a Google a Stadia játékait az iPhone-okra