szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rendőrök és szövetségi ügynökök tartottak rajtaütésszerű ellenőrzést kedden abban a massachusettsi gyógyszergyárban, amelynek fertőzött szteroidkészítménye tucatnyinál több ember halálát okozta az Egyesült Államokban.

Az amerikai járványvédelmi hatóság, a CDC szerint a fertőzött szteroidoltások gombás agyhártyagyulladást okoztak, amely miatt eddig tizenöten haltak meg, ezen felül 15 államból 233 megbetegedést jelentettek.

A fertőzött, ampullás szteroidkészítményt kivonták a forgalomból, de korábban 23 állam 76 egészségügyi intézményébe szállítottak belőle. A CDC becslése szerint akár a 14 ezret is elérheti azoknak a száma, akiknek beadhatták az oltást.

A szteroidkészítmény előállítója a New England Compounding Center, amelynek központja a Massachusetts állambeli Framinghamben található. Itt tartottak kedden razziát az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal ügynökei. Carmen Otiz szövetségi ügyész az akció után még "korainak" ítélte, hogy nyilatkozzon a vizsgálat eredményéről.

A szövetségi képviselők kongresszusi vizsgálatot sürgettek az ügyben múlt héten. A gombás agyhártyagyulladás lappangási ideje körülbelül egy hónap. Egészségügyi szakemberek szerint a kór nem ragályos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A4-es papírra nyomtatta a húszezreseket egy tiszaföldvári férfi

A4-es papírra nyomtatta a húszezreseket egy tiszaföldvári férfi

Belebukott a holland kormány a családtámogatási botrányba

Belebukott a holland kormány a családtámogatási botrányba

Mától Stellantis, ami korábban Fiat Chrysler és Peugeot Citroen volt

Mától Stellantis, ami korábban Fiat Chrysler és Peugeot Citroen volt