szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Levegőből gyárt benzint egy brit cég, méghozzá árammal: kivonja belőle a szén-dioxidot, majd vízből elektrolízissel kinyert hidrogénnel vegyíti és szénhidrogént, így nyerve benzint.

Az eljárás egy kis észak-angliai cég, az Air Fuel Syndication találmánya. Egyelőre messze van a levegőből folyó benzintermelés az ipari méretektől, de a kísérletek ígéretesek. Az eljárással öt liter benzint állítottak elő három hónap alatt - olvasható a The Daily Telegraph című lapban.

A kísérletek már két éve tartanak, költségkeretük 1,1 millió font, amelyet névtelenségbe burkolózó pénzemberek adományoztak. A cég reméli, hogy két éven belül akkora üzemet tudnak megépíteni, amely naponta legalább egy tonna benzint állít elő.

A forradalmian új eljárást támogatja a Brit Gépészmérnökök Intézete, amelynek tisztségviselői így értékelik: "túl szép, hogy igaz legyen, de igaz", és hangsúlyozzák, hogy fordulatot hozhat a klímaváltozás elleni harcban, mivel az így előállított üzemanyag semmiféle adalékot nem tartalmaz, valamint további környezeti előnyökkel jár, ha sikerül az előállításhoz az energiát megújuló forrásokból előteremteni.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jávor Benedek: A Fidesz sorosozó politikája finanszírozza a gangbang partikat és a jachtokat

Jávor Benedek: A Fidesz sorosozó politikája finanszírozza a gangbang partikat és a jachtokat

Bár intim probléma, muszáj beszélni róla

Bár intim probléma, muszáj beszélni róla

Orbán miniszterelnöki rekordot döntött

Orbán miniszterelnöki rekordot döntött