szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Átadták a forgalomnak kedden a dél-erdélyi autópálya Temesvárt elkerülő tíz kilométeres szakaszát, amely közvetlen összeköttetést teremt az Arad felé vezető sztráda és a Temesvár-Lugos-Bukarest országút között.

Ez az első autópálya-szakasz Romániában, amelyet az építő határidő előtt - a tervezettnél fél évvel korábban - fejez be, és arra sem volt példa, hogy az avatáson nem volt jelen a kormány egyetlen tagja sem.

A Temesvár tranzitútvonalaként működő új sztrádaszakasz csaknem 50 millió euróba került, ennek 85 százalékát uniós forrásokból fedezték. A Lugos felől érkezők Őszénynél (Izvin) hajthatnak fel az Arad felé vezető autópályára, amely a négyes számú páneurópai folyosó (Drezda-Prága-Budapest-Temesvár-Szófia-Thesszaloniki) része. Romániában azonban ennek a közlekedési folyosónak az egyik leágazása, a dél-erdélyiként emlegetett autópálya építése élvez elsőbbséget a Nagyalak-Arad-Temesvár-Déva-Nagyszeben-Bukarest-Konstanca útvonalon. Ennek az A1-es jelzésű romániai autópályának eddig a Pitesti-Bukarest-Konstanca és az Arad-Temesvár szakasza készült el.

A dél-erdélyi autópálya Arad és a magyar határ (Nagylak) közötti szakaszát - amely magyar oldalon az M43-as autópályával fog csatlakozni - a tervek szerint 2013-ban kellene átadni a forgalomnak, az építkezés azonban - a közbeszerzési eljárásokkal szemben felmerült csalásgyanú miatt - késésbe került. A dél-erdélyi autópálya vélhetően egy-két éven belül készül el a magyar határ és Nagyszeben közötti részen.

A tranzitútvonal a Déli-Kárpátokat átszelő, az Olt völgyében haladó, Nagyszeben-Pitesti szakaszának még a tervezése sem kezdődött el. A jelenlegi kormány becslése szerint a román A1-es autópálya építése 2020-ra fejeződhet be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lengyelország törvénnyel akadályozná meg a facebookos tiltásokat

Lengyelország törvénnyel akadályozná meg a facebookos tiltásokat

Közel 2,8 millió forintos pótdíjat fizetett egy bliccelő a BKK-nak tavaly

Közel 2,8 millió forintos pótdíjat fizetett egy bliccelő a BKK-nak tavaly

Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban, talán kettő is

Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban, talán kettő is