szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A világsikert aratott Gangnam Style videoklip dél-koreai énekesével és a hangsebességet szabadesésében elsőként túllépő Felix Baumgartnerrel találkozott az ENSZ főtitkára.

A főtitkár és PSY, azaz Park Cse Szang énekes kedden az ENSZ New York-i székházában beszélgetett egymással. Ban Ki Mun tréfálkozva kijelentette: féltékeny a dél-koreai rapperre, mert népszerűsége beárnyékolja az övét. "Kicsit féltékeny vagyok. Két napja még azt mondta valaki, én vagyok a leghíresebb dél-koreai. Most azonban le kell mondanom erről a címről. De nem bánom" - fogalmazott a nemzetközi világszervezet vezetője, aki még néhány mozdulatot is imitált az elhíresült klipből.

A tíz éve pályán lévő Park idén tarolta le a világ slágerlistáit Gangnam Style című számával, illetve a hozzá készült videóval, melyben az azóta elhíresült lovagló táncmozdulatok láthatóak. A szám annak ellenére lett népszerű, hogy koreaiul van, és a Szöul Gangnam nevű elitnegyedében élőkön, illetve a hozzájuk látványosan hasonlítani akarokon élcelődik. Mintha Magyarországon tréfálkozna valaki a rózsadombi újgazdagokról.

Ban Ki Mun és Park Cse Szang eljárják a Gangnam Style-t
©

A YouTube-on félmilliárd felhasználó által megtekintett klip énekese szintén meleg szavakkal dicsérte a főtitkárt. "A koreaiak mind a szívükbe zárták, a legjobbak közül is ő a legjobb. Az is mélyen megérint, hogy egyáltalán ismer, ráadásul a videót is látta, és tudja, hányan nézték meg. Ez még azt az érzést is túlszárnyalja, mikor a második lettem a Billboard-listán" - nyilatkozta az énekes a találkozó után.

Ban Ki Mun korábban Felix Baumgartnert fogadta, és elismerően szólt az extrémsportoló veszélyes kísérletéről, amelynek során 39 kilométer magasból kiugorva szabadesésben lépte túl a hangsebességet és állított fel több további rekordot. Baumgartner a beszélgetés közben felajánlotta, hogy ejtőernyős leckéket ad a főtitkárnak.

Ban Ki Mun fontosnak tartja, hogy kapcsolatban legyen a társadalom különböző rétegeivel - indokolta a két találkozást a főtitkár szóvivője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!