szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb több tucatnyi halálos áldozata van a buddhisták és a muzulmánok közötti erőszakos cselekményeknek Mianmar nyugati részén: a legújabb erőszakhullám múlt hét végi kitörése óta már legalább 112-en haltak meg, és kétezer ház égett le gyújtogatás következtében - közölte pénteken Arakán szövetségi állam kormányának szóvivője.

A szóvivő szerint 51 férfi és 61 nő halt meg, több mint hetvenen megsebesültek, de azt nem tudta megmondani, hogy az egyes közösségekből hányan.

Az országban jelentős kisebbségben lévő, bengáli eredetű muzulmánok és a buddhista többséghez tartozó arakániak között régóta fennálló ellentétek májusban váltak tettlegessé, miután muzulmán férfiak megerőszakoltak egy buddhista lányt. Hivatalos adatok szerint június óta több mint 200 embert öltek meg. Csaknem százezer ember elmenekült otthonából, körülbelül 75 ezren menekülttáborban élnek, többségük muzulmán.

Az új erőszakcselekmények a nemzetközi közösségből is gyorsan kiváltottak aggódó reakciókat. Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön felszólította a szembenállókat: tanúsítsanak önmérsékletet, és azonnal hagyjanak fel az egymás elleni támadásokkal. Elítélte az erőszakot az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló mianmari képviselője, majd maga Ban Ki Mun főtitkár is. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!