szerző:
MTI/AFP/Reuters
Tetszett a cikk?

Az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottja által kezdeményezett tűzszünetnek két napja életbe kellett volna lépnie, ám a légierő továbbra is bombázza a rezsim elleni fölkelésben jelentős szerepet játszó szunnitákat.

Hatalmas robbanások hallatszottak vasárnap reggel Damaszkusz Zamalka, Irbin és Haraszta negyedeiből, ahol a 19 hónapja zajló polgárháborúban jelentős szerepet játszó szunniták élnek. (a Bassár el-Aszad elnök, a kisebbségben lévő síiták egyik ágához, az alavitákhoz tartozik, akik a ’60-as évek óta birtokolják a hatalmat a többségében szunnita Szíriában)

Egy ellenzéki szervezet szerint a bombázott városrészekben megszűnt az áram-, az ivóvíz- és a távközlési szolgáltatás, és a sebesülteket tucatszámra szállították be a harasztai országos kórházba.

Aktivisták szerint az északkelet-damaszkuszi Dúma negyedben a felkelő Szabad Szíriai Hadsereg fegyveresei ostromolják az elnökhöz hű hadsereg állásait, és elfoglaltak közülük hármat, de összecsapásokról érkezett jelentés az ország más részeiből is. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) ellenzéki szervezet beszámolója szerint a felkelők elfoglaltak például egy 14 emeletes épületet, amelyből a hatalom zsoldjában álló orvlövészek tüzeltek.

Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja az íd al-adha muzulmán áldozati ünnep pénteki kezdetétől hirdette meg a tűzszünetet, de ezt gyakorlatilag nem tartották be a felek: pénteken több mint 150 ember halt meg erőszakcselekményben, több mint 120-an (50 civil, 30 felkelő és 40 katona) pedig szombaton, körülbelül annyian, ahányan a korábbi napokon.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!