szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szervezet szerint visszaélések történtek, és kiegyensúlyozatlan volt a tájékoztatás. Az ellenzék kampányfőnöke arról beszél, hogy akadályozzák a szavazatszámlálást több megyében. Janukovics pártjának előnye csökken, de még mindig tetemes.

A demokratikus fejlődés szempontjából visszalépésnek minősítették az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői a vasárnapi ukrajnai parlamenti választást.

Szerintük a választást az egyenlő feltételek hiánya jellemezte, amit elsősorban az adminisztratív lehetőségekkel való visszaélés, a kampány, a pártfinanszírozás átláthatóságának és a kiegyensúlyozott tájékoztatásnak a hiánya tett lehetővé.

A szavazást megelőző időszak bizonyos vonatkozásai visszalépést jelentettek az előző országos választás hasonló időszakával összehasonlítva - mutatott rá a több mint 600 megfigyelő véleményét összegző jelentés. Az, hogy Julija Timosenko ellenzéki vezető nem indulhatott jelöltként, szintén "károsan hatott a választási folyamatra" - állapították meg az EBESZ megbízottai.

Csökken Janukovics előnye

Az ukrajnai parlamenti választásokon leadott szavazatok 59,3 százalékának összeszámlálása után kis mértékben csökkenő előnnyel, de továbbra is első helyen áll a Viktor Janukovics államfő mögött álló Régiók Pártja 34,36 százalékkal, második a bebörtönzött Julija Timosenko vezette Egyesült Ellenzék-Batykivscsina 22,39 százalékkal.

Harmadik helyen továbbra is a Kommunista Párt áll 14,75 százalékkal, mögötte a Vitalij Klicsko profi ökölvívó vezette UDAR (Ütés) 12,95 százalékkal, a parlamentbe bejutó ötödik párt pedig a szélsőséges nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt lehet, amely a központi választási bizottság legfrissebb adatai szerint 8,66 százalékon áll. 

Az egyéni körzetekben 55,8 százalékos feldolgozottság mellett a Régiók Pártja a 225 választókerület több mint felében, 118-ban áll nyerésre - jelentette hétfőn az Ukrinform hírügynökség.

Olekszandr Turcsinov, az Egyesült Ellenzék-Batykivscsina kampányfőnöke kijelentette, hogy a vezetés igyekszik meghamisítani az eredményt azokban a körzetekben, ahol az ellenzéki párt jelöltjei vezetnek. Állítása szerint akadályozzák a szavazatszámlálást Kijev, Rivne, Kirovohrad és Vinnyica megyékben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!